Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că obligaţiunile senior nepreferenţiale emise de Banca Comercială Română, în valoare de 600 milioane lei, au intrat la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB, urmând ca de vineri obligaţiunile corporative emise de Golden Foods Snacks, care deţine brandul Elmas, să intre la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare administrat de BVB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ceea ce priveşte obligaţiunile BCR, aceasta este prima emisiune de obligaţiuni senior nepreferenţiale din România şi din Europa Centrală şi de Est. Agenţia de rating Fitch a acordat emisiunii de obligaţiuni un rating final de BBB+.

Obligatiunile au o maturitate de şapte ani, respectiv în data de 16 decembrie 2026. Dobânda este fixă, de 5,35% pe an plătibilă anual. Emisiunea cuprinde 1.200 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 500.000 de lei.

"Cu această emisiune, BCR face un pas înainte şi se aliniază la noile reglementări UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţa minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile (MREL) şi liniile directoare MREL în linie cu strategia de rezoluţie pe care o urmăreşte", arată anunţul publicat pe site-ul BVB.

Emisiunea de obligaţiuni a fost supra-subscrisă în registrul de ordine, astfel că BCR a majorat emisiunea de la ţinta iniţială de 500 milioane lei la 600 milioane de lei.

Emisiunea a fost intermediată de BCR.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi piete de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

De asemenea, vineri, 20 decembrie, obligaţiunile corporative emise de Golden Foods Snacks, care deţine brandul Elmas, vor intra la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare administrat de BVB. Golden Foods Snacks face parte dintr-un grup de companii active în România şi Grecia, fiind specializată în producţia şi ambalarea nucilor, alunelor, seminţelor şi fructelor uscate.

Obligaţiunile au o maturitate de trei ani şi o dobândă fixă, de 9% pe an plătibilă trimestrial. Emisiunea cuprinde 47.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 de lei, ceea ce înseamnă o valoare totală de 4,7 milioane de lei. Obligaţiunile sunt garantate cu marca ”Elmas natura ne inspiră”, care în anul 2019 devine ”Elmas the natural choice” şi care a fost evaluată la aproape 4 milioane de euro de către firma CMF Consulting.

Obligaţiunile au fost vândute în cadrul unui plasament privat derulat în iunie 2019 şi intermediat de BRK Financial Group (BRK).

În România, Golden Foods Snacks produce şi distribuie trei tipuri de produse: seminţe, alune şi fructe deshidratate.

Compania Golden Foods Snacks este controlată indirect de familia Mitzaliz, prin GF Holding Limited (55,78%) si Golden Brands Limited (44,22%). Familia Mitzaliz a dezvoltat mai multe companii de-a lungul timpului pe care le-a vândut către Pepsico (1986 – Tasty Foods Greece, 2004 – Star Foods Romania, 2005 – Star Foods Polonia, respectiv Interstar Chim).

În 2018, Golden Foods Snacks a înregistrat o cifră de afaceri de 46,2 milioane lei (aproape 10 milioane euro), în creştere cu 18% faţă de anul anterior. Aproximativ 76% din cifra de afaceri a fost realizată din activitatea cu comerţul modern, în timp ce 24% din aceasta vine din comerţul tradiţional şi export. Pe partea de comerţ tradiţional, societatea lucrează cu unul dintre cei mai mari distribuitori naţionali, Aquila Part Prod. Cifra de afaceri este estimată să avanseze până la 71,6 milioane lei până în anul 2022.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.