Numărul de utilizatori de telefonie mobilă din România cu semnal 4G a crescut anul trecut cu 243%, adică de aproape trei ori şi jumătate, până la 2,7 milioane, însă ponderea telefoanelor cu conexiune 4G raportată la numărul total de utilizatori activi a fost sub 12%, nivel modest în comparaţie cu ratele înregistrate în statele dezvoltate, potrivit unor date publicate, luni, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul anului trecut, în România erau 23,1 milioane de utilizatori de telefonie mobilă, în creştere cu 1% faţă de finalul lui 2014.

"Aproape de trei ori şi jumătate creştere într-un singur an a conexiunilor 4G în România, de la mai puţin de 800.000 în 2014 până la 2,7 milioane în 2015. Acest fapt ne confirmă interesul utilizatorilor români pentru terminale performante, mobilitate şi viteză, dar şi faptul că operatorii au făcut investiţii in reţele în ultimii ani, ceea ce a dus, de altfel, la apariţia şi dezvoltarea accelerată a cererii pentru astfel de servicii”, a afirmat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, citat într-un comunicat al instituţiei.

La nivelul Uniunii Europene, circa 20% din telefoane aveau semnal 4G în al treilea trimestru al anului trecut, potrivit raportului The Mobile Economy Europe 2015. 

Rata de penetrare a telefoniei mobile este de 116%, fiind raportată la populaţia României, de sub 20 de milioane de locuitori.

Din numărul total de utilizatori, mai puţin de jumătate (10,7 milioane) aveau abonamente la finalul anului trecut, în timp ce cei mai mulţi români (12,5 milioane) au telefoane cu cartele preplătite.

Totuşi, tendinţa este în schimbare -.în 2015, numărul de abonamente a crescut cu 8%, în timp ce numărul de cartele preplătite s-a diminuat cu 5%, relevă datele ANCOM.

La finalul anului 2015, în România existau 14,7 milioane de conexiuni mobile de bandă largă, în creştere cu 22% faţă de 2014.

În urma acestei evoluţii, rata de penetrare a internetului mobil cu viteză largă a ajuns la 74%, de la 61% la sfârşitul anului 2014.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.