Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a crescut în martie cu 4,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 3.489, avansul fiind generat mai ales de majorarea cererii în Moldova şi în zona Capitalei, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie, numărul de autorizaţii a scăzut cu 5,7% faţă de februarie 2016, până la 2.367, după un avans de 9,2% în ianuarie. 

Cumulat, în primuele trei luni din acest an, numărul de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe a crescut cu 1,9% faţă de primul trimestru din 2016, până la 7.417.

Din numărul de autorizaţii eliberate în martie 2017, 62,1% au fost în localităţi rurale.

Faţă de a treia lună din 2016, cea mai mare creştere a numărului de autorizaţii a fost înregistrată în judeţele din Moldova,  iar cea mai mare scădere în Muntenia. 

"În luna martie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+150 autorizaţii), creştere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est şi Bucureşti-Ilfov (+114 autorizaţii fiecare), Sud-Est şi Centru (+43 fiecare) şi Sud-Vest Oltenia (+5). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-94 autorizaţii), Vest (-43) şi Nord-Vest (-32)”, a informat INS.

În 2016, numărul de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 1,2% faţă de anul anterior, până la 38.653, declinul fiind generat mai ales de reducerea cererii în zona Capitalei, în Moldova şi în Muntenia.

În 2015, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.

În perioada 2009-2014, numărul de autorizaţii pentru clădiri de locuinţe - care includ atât locuinţele unifamiliale, cât şi blocurile de apartamente - au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuinţe din partea populaţiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.