Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, nu mai are şanse să se listeze anul acesta, a declarat luni, într-o conferinţă de presă Andreea Lambru, numită recent preşedinte al consiliului de supraveghere al societăţii, care spune că ar fi preferabilă vânzarea directă de acţiuni. În cadrul aceluiaşi eveniment, Remus Borza a declarat că statul poate obţine peste un miliard de euro din vânzarea pachetului de 15% din acţiunile companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”E vorba de reluarea unei proceduri (de listare, n.r.), de schimbarea unei hotărâri de Guvern pe care Ministerul Energiei, împreună cu consorţiul, o elaborează, în momentul acela putem vorbi despre reluarea procedurii de listare în noile condiţii”, a spus Lambru, care, întrebată dacă mai vede posibilă listarea în acest an a răspuns că nu.

Ea a mai precizat că Hidroelectrica are suficienţi bani pentru investiţii.

La rândul său, avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al societăţii, a declarat luni că Hidroelectrica ar putea obţine 1 miliard euro din listarea pe bursă a companiei, iar banii ar trebui să intre în bugetul de stat.

”Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica şi n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori. Asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 şi 10 miliarde euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanţe poate să mai intre un miliard de euro”, a spus Borza, în conferinţa de presă.

De asemenea, el consideră că producătorul de energie ar trebui să dea dividende de 50-60% din profitul net realizat anul trecut, şi nu de 90% cum a decis Guvernul în ceea ce priveşte companiile de stat.

Hidroelectrica are acum rezerve de 2,2 miliarde lei, adică 500 milioane euro cash în depozite bancare, afirmă Borza.

”Noi ne-am îndeplinit obligaţiile în ceea ce priveşte listarea. Am întocmit şi întocmim toate lucrările solicitate ori de câte ori este nevoie. Lucrăm la documentaţia necesară listarii încă de când compania era în insolvenţă. Statul va lista un pachet de 15%, plus alte 5% de la Fondul Proprietatea, care vrea să îşi vândă o parte din acţiunile deţinute”, a spus Ovidiu Agliceru, directorul general al companiei, într-un interviu pentru News.ro.

Un impediment în calea listării îl constituie însă investiţiile nerentabile, unele începute înainte de 1989.

”Investiţiile nerentabile reprezintă una din cauzele intrării companiei în insolvenţă. Ne referim la 17 obiective de investiţii cu funcţiuni complexe a căror rol principal nu este producţia de energie electrică. Pentru a fi finalizate, ar trebui ca Hidroelectrica să investească încă 2 miliarde de euro. Acestea nu pot fi continuate de Hidroelectrica, pentru că nu sunt profitabile, nu pot fi amortizate şi în situţia în care vor fi continuate de noi ar diminua cu cele 2 miliarde de euro valoarea societatii la listare”, spune el.

De asemenea, directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, spunea recent că listarea pe bursă în acest an a producătorul de energie Hidroelectrica ar fi un miracol, în condiţiile în care numirea unui consiliu provizoriu va întârzia semnificativ acest proces.

Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de judeţe şi are o pondere de 30-31% din producţia de energie electrică la nivelul ţării.

Societatea are şapte sucursale şi o putere instalată de 6.442 MW.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Pentru întregul an 2017, Hidroelectria şi-a propus să obţină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei.

În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei şi un profit brut de 1,5 miliarde lei.

Compania şi-a planificat pentru acest an o producţie de 14,5 TWh, faţă de anul trecut, când a realizat o producţie de 17,6 TWh.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu aşa numiţii "băieţi deştepţi", un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 şi care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar, Euro Insol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.