Noul terminal de sosiri curse externe de la Aeroportul Internaţional ”Traian Vuia” din Timişoara a fost dat în folosinţă joi. Acesta poate deservi simultan peste 500 de pasageri şi are o suprafaţă de peste 4.000 metri pătraţi. Investiţia este realizată cu fonduri europene, bani de la bugetul de stat şi fonduri proprii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima aeronavă care a transferat pasagerii pe noul terminal aparţine companiei Lufthansa şi i-a adus la Timişoara de la Munchen.

Lucrările la noul Terminal de Sosiri Externe au început în ianuarie 2019 şi ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2020, însă s-a întârziat din cauza pandemiei de COVID-19.

Valoarea investiţiei se ridică la 30.349.000 lei, cu TVA, din care 13.273.000 lei reprezintă fonduri europene, 2.342.000 lei bani de la bugetul de stat şi 14.733.000 lei din fonduri proprii ale aeroportului.

Construcţia are o suprafaţă de 4.383 mp, are 10 filtre de control la intrarea în ţară ale Poliţiei de Frontieră şi un sistem optimizat de control vamal. Poate deservi până la 540 de pasageri simultan, adică să asigure formalităţile pentru 3 avioane deodată.

Terminalul de sosiri externe nu este singura investiţie majoră de la Aeroportul Timişoara. În anii următori va fi ridicată în continuarea acestei clădiri o aerogară de plecări externe. Suprafaţa acesteia va fi de 12.000 de mp. Va avea 18 ghişee de check-în şi 6 fluxuri antitero. Valoarea investiţiei este aproximativ 40 de milioane de euro şi ar trebui să fie gata în 2023, când Timişoara devine Capitală Culturală Europeană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.