Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, consilierul de stat Laszlo Borbely, a declarat marţi, la videoconferinţa “Energie la tine acasă”, organizată de Agenţia de Presă News.ro, că România a fost foarte activă pe dezvoltarea durabilă în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, precizând că România trebuie să ţină cont de cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, care au fost stabilite la nivel european şi că vom avea un Comitet interdepartamental pe Dezvoltare Durabilă în două-trei săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Întotdeauna învăţ foarte multe de la aceste întâlniri. Sunt aici de faţă cei care în perioada următoare vor fi poate unii din actorii cei mai importanţi pe piaţa energetică. Ei trebuie să ştie ce doreşte guvernul, trebuie să ştie care sunt proiectele unde pot fi parteneri şi acest lucru este încă un lucru deschis. De ce? Şi aici trec la Green Deal.  Noi am fost foarte, foarte activi în timpul preşedinţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi am avut concluzii ale Consiliului foarte puternice pe tema aceasta şi am constatat cu surprindere plăcută că doamna Ursula von der Leyen, printre altele, în semestrul european trebuie să ştiţi, de anul acesta, dar de anul viitor de fapt că nu era timp acum anul acesta, semestrul european va trebui să ţină cont de cele 17 obiective de dezvoltare durabilă. Noi trebuie să construim tot ceea ce facem în România şi ţările din Uniunea Europeană bazate pe cele 17 obiective”, a afirmat Borbely. 
El a precizat că Uniunea Europeană nu a renunţat la Green Deal în contextul pandemiei. 
“Departamentul este mâna întinsă a Guvernului, a premierului şi care poate să cheme ministerele implicate, poate să cheme stakeholderii care trebuie să fie activi şi să vadă ce e de făcut. E o şansă unică în momentul de faţă. Iată a venit această nenorocire cu Covid, pandemia, dar Uniunea European deoarece nu a renunţat la Green Deal, dimpotrivă, merge înainte”, a explicat Laszlo Borbely. 
El a mai afirmat că în cadrul exerciţiului financiar 2021-2017 există un program operaţional pentru dezvoltare durabilă care va fi negociat cu UE. 
“Am fost foarte activi în ceea ce priveşte pregătirea exerciţiului financiar 2021-2017. Avem un program operaţional separat de dezvoltare durabilă, programul operaţional numărul 2, care acum o să-l negociem cu Uniunea Europeană şi aici e vorba şi de apă şi de energie”, a transmis consilierul de stat. 
El a precizat că România trebuie să facă strategii în acest domeniu. 
“Noi trebuie să facem strategii sectoriale, strategii regionale. Trebuie să pornim aceste strategii şi să avem proiecte. Dacă ni se acordă, au fost 757 de milioane de lei, exact pentru reconversie, s-au acordat foarte mulţi bani şi e o analiză atât la nivelul Ministerul Economiei cât şi la nivelul Ministerului Mediului, ce facem cu aceste CET-uri pe combustibil fosili. Avem nevoie de strategie, dar partenerii noştri care sunt furnizori de energie trebuie să ştie acest lucru”, a precizat Borbely.
El a anunţat şi un comitet interdepartamental pe Dezvoltare Durabilă şi înfiinţarea unui Consiliul Consultativ. 
“Vom avea un comitet interdepartamental pe Dezvoltare Durabilă în două, trei săptămâni, am discutat cu premierul, unul din puncte am dori să fie Green Deal-ul. Avem un Consiliu Consultativ care va fi înfiinţat deja avem hotărârea de Guvern şi regulamentul de organizare şi funcţionare, 34 de oameni, eminenţe cenuşii în dezvoltare durabilă care pe energie vom avea cel puţin trei, patru oameni pregătiţi din mediul academic, din zona aceasta a mediului privat şi atunci vom avea un plan de acţiune care conform unui proiect cu Uniunea Europeană îl vom finaliza sper până la sfârşitul anului, până în 2030”, a mai declarat Laszlo Borbely.

Videoconferinţa “Energie la tine acasă” este organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox, cu sprijinul RomgazTransgazNova Power&GasFPPG, iar partener media este Profit.ro. Evenimentul este transmis LIVE pe www.news.ro şi pe pagina de Facebook.com/News.ro.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.