Organizaţia non-profit Mozilla a lansat un update major al browser-ului Firefox, nume de cod Quantum, care reuşeşte să depăşească Google Chrome în multe din testele de viteză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firefox, browser-ul care a pus umărul decisiv la începutul decăderii lui Internet Explorer, a ajuns la versiunea cu numărul 57, o versiune care reprezintă un pas important pentru producătorul Mozilla şi un update mult aşteptat de utilizatori.

Cu numele de cod Quantum, noul Firefox este, conform celor de la Mozilla, de două ori mai rapid decât versiunea din urmă cu 6 luni, iar sporul de performanţă este vizibil cu ochiul liber în toate operaţiunile.

Spre deosebire de Chrome, care pentru mulţi a devenit prea încărcat şi instabil, Firefox Quantum reuşeşte să consume mai puţine resurse. Acest aspect este vizibil în mod special când sunt deschise multe tab-uri, moment în care Firefox ocupă semnificativ mai puţină memorie RAM decât Chrome.

Dincolo de viteza de încărcare a paginilor, care nu diferă cu mult între principalele browsere web, la Firefox Quantum este vizibil faptul că browser-ul a devenit mult mai rapid în ceea ce priveşte operaţiunile obişnuite, precum deschiderea sau schimbarea tab-urilor.

De altfel, site-ul speed-battle.com, care testează performanţa browser-elor, arată deja o diferenţă mare faţă de Chrome în favoarea lui Firefox Quantum. Pe PC-ul pe care a fost redactat acest articol, Firefox Quantum a primit 1775 de puncte, iar cea mai nouă versiune de Chrome s-a oprit la 1097.

Rezultatul acestui test diferă de la un utilizator la altul, deoarece se iau în calcul performanţele browser-elor în raport cu dotările tehnice ale fiecărui dispozitiv, fie că este vorba de PC, tabletă ori telefon.

Într-o anumită măsură, sporul de performanţă se datorează şi noii interfeţe. Numită Photon UI, interfaţa aleasă de Mozilla este una simplistă şi minimalistă, care are nevoie de cât mai puţine resurse.

Firefox Quantum are opţiune de sincronizare a datelor personale, un mod privat în care nu sunt salvate site-urile vizitate şi cookie-urile acestora, suport pentru extensii şi teme, mod de citire al paginilor care se afişează doar textul simplu şi imaginile ataşate, integrare cu serviciul de salvare şi citire offline a articolelor Pocket şi multe alte facilităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.