Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat luni o vizită de lucru în judeţul Teleorman, ocazie cu care a declarat că planul autorităţilor este să demareze cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani, iar în prezent în România sunt cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Costel Alexe  a vorbit despre situaţia terenurilor degradate din România, dar şi despre planul ministerului în legătură cu acestea.

"Suntem aici pe un teren degradat. Un  teren cu destinaţie agricolă, dar necultivat de mulţi ani. Un teren care nu foloseşte nici agriculturii şi nici nu este împădurit. Astfel de locuri sunt peste tot în ţară. Ultimele date de inventar sunt la nivelul anului 2014. Iar, potrivit datelor INS, în România sunt cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate. Aceste date trebuie actualizate şi văzute direct din teren. Pentru că planul nostru este să le împădurim. Urmează etapa de toamnă a celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu: «O pădure cât o ţară». Gândiţi-vă că, dacă planul nostru se implineşte, aceasta ar fi cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani” a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aflat pe un teren degradat de pe raza localităţii Orbeasca.

El a precizat că în ultimii 10 au fost împădurite doar 26.000 de ha de terenuri degradate.

"Le-am cerut tuturor primarilor din ţară să identifice în timp cât mai util terenurile degradate şi să demareze măsurile necesare în vederea completării fişei perimetrului de ameliorare, care va sta la baza împăduririi terenurilor în campania de împădurire din toamnă şi în cele din sezoanele următoare. Aştept o implicare serioasă şi promptă a tuturor UAT-urilor, mai ales că terenurile degradate pot deveni păduri pentru toţi românii. Şi mai ales că în România avem foarte multe judeţe care suferă de lipsa pădurilor. Avem şase judeţe din ţară în care pădurile sunt sub 10% din suprafaţa totală a judeţului. Aştept o cooperare care să reînvie pădurile, mai ales acolo unde acestea au dispărut în timp!”, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Judeţele cu deficitul cel mai mare de păduri sunt: Călăraşi (4% păduri din suprafaţa judeţului), Teleorman (5%), Constanţa (6%), Ialomiţa (6%), Brăila (6%) şi Galaţi (8%).

"Primăriile din ţară sunt rugate să sprijine demersul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor de identificare a terenurlor degradate pentru a fi împădurite", anunţă ministrul.

Acestea vor fi incluse pentru împădurire în campania de toamnă „O pădure cât o ţară”.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.