Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a anunţat că Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă care se referă la Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi a fost reparată „această nedreptate şi proprietarii celor aproximativ 2.300 de hectare de păşune” şi anume păşunile au fost introduse în categoria terenurilor eligibile a pajiştilor care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, precum şi a terenurilor degradate şi neproductive agricol, ce necesită ameliorare prin împădurire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Un alt motiv foarte important al şedinţei de Guvern de astăzi, un alt act normativ se referă la Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire finanţată din PNRR. Aşa cum bine ştiţi, păşunile, în urma unei decizii a Parlamentului, au fost eliminate din acele categorii eligibile pentru a putea fi împădurite din PNRR. Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, am reparat această nedreptate şi proprietarii celor aproximativ 2.300 de hectare de păşune care aşteptau această modificare legislativă vor fi, începând de la data publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă, eligibili pentru a putea împăduri”, a afirmat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a reamintit beneficiile transformării unor terenuri arabile, din păşuni, din terenuri degradate sau alte tipuri de terenuri în pădure.

„Plătim până la 7.600 euro la hectar pentru plantarea efectiv. Plătim 1.700 euro la hectar pentru proiectul tehnic. Plătim primii 6 ani de întreţinere a acelor culturi, un cuantum maxim de 15.000 euro, Plătim până şi gardul cu care împrejmuim acea nouă pădure, până la 1.680 euro pentru fiecare sută de metri de gard, dar cel mai important lucru este că timp de 20 de ani vom plăti o primă de sechestrare din certificatele verzi în valoare de 456 euro pentru fiecare hectar de pădure nou înfiinţată”, a explicat ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că proprietarii de păduri, fie că sunt persoane fizice sau juridice, unităţile administrativ-teritoriale sunt eligibile la acest proiect pentru a folosi banii prevăzuţi în PNRR, lucru care fi un mare beneficiu de mediu pentru România.

„Este motivul pentru care folosesc această ocazie să aduc, încă o dată în atenţia românilor, în atenţia proprietarilor de păduri, fie că sunt persoane fizice, persoane juridice, în atenţia unităţilor administrativ-teritoriale care, de asemenea, sunt eligibile la acest proiect să folosească aceşti bani din PNRR, pentru că nu vor însemna doar beneficii economice pe care le-am prezentat mai devreme, dar acest lucru va însemna şi un mare beneficiu de mediu pentru România”, a conchis Fechet.

Astfel, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deşeurilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Prin urmare, a fost modificată ordonanţa de urgenţă 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în PNRR, prin introducerea în categoria terenurilor eligibile a pajiştilor care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, precum şi a terenurilor degradate şi neproductive agricol, ce necesită ameliorare prin împădurire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.