Noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, afirmă că este atent la a nu se depăşi un deficit bugetar de 7,13% din PIB, precum şi la modul în care ministerele îşi fac execuţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi la ora 17:00 va fi o discuţie în Coaliţie şi după această discuţie vom şti exact dacă mai sunt modificări şi care sunt aceste modificări. Nu aş vrea să intru în speculaţii. Oricum, suntem foarte concentraţi pe menţinerea deficitului. Aşa cum ştiţi, încă de la momentul în care s-a făcut predarea-primirea ministerului cu premierul, mi s-a dat această sarcină să nu depăşim 7,13 deficit. Şi suntem atenţi la acest lucru şi pe de altă parte suntem atenţi la modul în care ministerele îşi fac execuţia. Nu am vrea să alocăm bani şi după aceea acei bani să nu fie cheltuiţi. Împrumutăm bani şi ulterior ministerele nu cheltuie banii, dobânda o plătim cu toţii”, a declarat marţi noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a spus că este urmărită execuţia fiecărui ordonator de credite, iar dacă banii nu sunt cheltuiţi sau dacă sunt chetuiţi ineficient, se vor lua măsuri.

”Urmărim consolidarea fiscal-bugetară, pentru că este un aspect foarte important, inclusiv în semnalul pe care îl dăm investitorilor şi nivelul ratelor de dobândă la care ne împrumutăm”, a afirmat Vîlceanu.

Altfel, despre datoria publică, acesta afirmă că acum este 49,5% din PIB, dar estimează că va ajunge la finalul anului undeva la 49,1-49,2% din PIB, având în vedere estimările de PIB după rectificare.

De asemenea, oficialul a mai anunţat că SAF-T (Standard Audit File for Tax) va deveni operaţional de la 1 ianuarie 2022 pentru marii contribuabili. Acesta va contribui la reducerea evaziunii fiscale, este o formă de control simplificată, un schimb standard de date cu ANAF.

”Acest proiect va intra în testare începând cu 1 septembrie 2021 şi va fi implementat, operaţionalizat sistemul pentru mari contribuabili pentru început începând cu 1 ianuarie 2022", a adăugat ministrul Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.