Intervenţia dură a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul subiectului naţionalizării fondurilor private de pensii, în care fondul NN Pensii a fost amendat, a fost una necesară, în contextul în care acest scenariu nu a fost discutat ”nici în lift la Ministerul de Finanţe”, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, în cadrul emisiunii ”În faţa ta”, difuzată duminică, la Digi24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La mijlocul lunii aprilie, ASF a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private. În plus, ASF a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu.

Viorel Ştefan a declarat că îi este greu să se pronunţe dacă decizia ASF a fost una corectă, dar era necesară o intervenţie dură în acest caz.

”Cu siguranţă era necesară intervenţia ASF într-o manieră foarte dură. Ce s-a întâmplat este fără precedent. Atunci când reprezentantul unei astfel de entităţi, care administrează resursele cetăţenilor, transmite către cetăţeni un mesaj de neîncredere în produsul respectiv, mesaj care pune semnul întrebării asupra siguranţei deţinerii lui, dat în administrare acelei entităţi, este fără precedent”, a declarat Ştefan.

Întrebat asupra posibilităţii ca scenariul naţionalizării pensiilor private să vină chiar dinspre Ministerul Finanţelor, Ştefan a negat vehement.

”Este aberant. Nu s-a discuta nici în lift la Ministerul de Finante, sau în alte lifturi de la Parlament, despre un astfel de scenariu. Eu cred că cineva... Nu ştiu ce a urmărit”, a afirmat ministrul.

Ştefan a subliniat că acest scenariu nu s-a luat în calcul sub nicio formă şi nu există nicio raţiune economică pentru o astfel de măsură, în condiţiile în care pilonul II de pensii realizează un randament foarte bun.

La începutul lunii aprilie, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat că Guvernul ia în calcul naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, spune el, la înjumătăţirea pensiei în anul 2040.

Ulterior, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, şi-a anunţat clienţii că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.