Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, s-a declarat încrezător, luni, la Parlament, că datele statistice privind execuţia bugetară care vor fi publicate pentru luna martie şi trimestrul I susţin angajamentele Executivului şi implementarea programului de guvernare, deoarece datele operative ale MFP privind execuţia pe trimestrul I confirmă evoluţiile favorabile menţionate până acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primele două luni ale anului creşterile volumului de activitate sau ale cifrelor de afaceri rămân ridicate situându-ne în limitele obiectivului de creştere economică de 5,2%. Tot în primele două luni s-au creat peste 44.000 de locuri de muncă, ceea ce mă face să cred că angajamentul nostru de a crea 200.000 de locuri de muncă în 2017 este unul fezabil. Dacă ne referim la evoluţiile din luna martie, constatăm îmbunătăţirea indicatorului de încredere în economie, ceea ce susţine concluzia unei continuităţi a creşterii economice ridicate pe tot parcursul trimestrului I în consens cu efectele aşteptate ale politicilor de relaxare fiscală şi creştere a veniturilor reale ale populaţiei”, a declarat ministrul Finanţelor, la ”Ora guvernului”, într-o dezbatere organizată în plenul Camerei Deputaţilor pe tema evoluţiei economiei în primul trimestru al anului.

De asemnea, Viorel Ştefan a spus că exporturile de bunuri s-au majorat în primele două luni cu 9,2%, importurile cu 10,9% şi asta ”datorită importurilor de resurse energetice”.

Totodată, el a mai spus că pe relaţia intracomunitară, România este tot mai competitivă şi câştigă segmente importante de piaţă.

”În primele două luni, dinamica exporturilor în statele UE este în creştere cu 8,9%, superioară dinamicii importurilor care este doar de 7%, ceea ce a determinat o reducere a deficitului comercial cu ţările Uniunii Europene cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a punctat Ştefan.

Ministrul Finanţelor a menţionat că şi în turism se observă o creştere a numărului de vizitatori în primele două luni ale anului, fiind cu peste 300.000 de turişti stăini în plus faţă de 2016.

”Chiar dacă nu avem datele finale după primul trimestru, din informaţiile disponibile putem să ne declarăm încrezători că impactul măsurilor din programul de guvernare va fi cel pe care cetăţenii îl aşteaptă. Estimările bugetare pe primul trimestru ale anului 2017 indică un excedent al soldului bugetului general consolidat la nivel de 0,2% din PIB, aproximativ 1,5 miliarde lei în condiţiile în care s-au plătit subvenţii de la buget în special pentru sprijinirea producătorilor agricoli cu un miliard de lei mai mult faţă de trimestrul I al anului trecut”, a arătat ministrul.

Ministrul Finanţelor a încheiat exprimându-şi încrederea sa şi a întregului cabinet Grindeanu că datele statistice care vor fi publicate pentru luna martie şi trimestrul I vor confirma angajamentele Executivului şi implementarea programului de guvernare.

”Suntem încrezători, deoarece datele operative ale MFP privind execuţia pe trimestrul I confirmă evoluţiile favorabile menţionate anterior”, a conchis Ştefan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.