Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anunţă că autorităţile „au găsit soluţia procedurală şi financiară” pentru a scoate compania ELCEN din starea de insolvenţă în baza prevederilor a două Ordonanţe de Urgenţă adoptate în cursul acestui an. La rândul său, primarul general al Capitalei Nicuşor Dan, anunţă că până la finalul anului Primăria va plăti datoria pe care o are către Radet, pentru ca banii să ajungă la ELCEN, în cele din urmă, iar compania să poată achita debitele pe care le are pentru a ieşi din insolvenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Sunt două mecanisme: este articolul 26 din Ordonanţa 201/2020 şi Ordonanţa 69/2020. Unul dintre mecanisme, este vorba de swap-ul pentru datoriile restante ale unităţilor administrativ-teritoriale era în vigoare şi la rectificarea precedentă, doar că nu a fost luat în calcul. De aceea suntem astăzi aici, să vă spunem că am găsit soluţie şi procedurală şi financiară şi urmează o serie de măsuri şi mai mulţi paşi care vor duce la ieşirea din insolvenţă a ELCEN”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă după amiază, într-o conferinţă de presă. 
Cîţu a acuzat că ELCEN SA a fost lăsată în mod deliberat să intre în impas financiar şi susţine că cei care au făcut acest lucru trebuie să plătească. 
„Faptul că ELCEN a fost, din punctul meu de vedere, premeditat şi voit aruncată în situaţia aceasta de insolvenţă a vitregit această companie de a avea acces la fonduri europene nerambursabile şi cineva ar trebui să plătească pentru acest lucru. (...) Cei care au împins ELCEN, voit, către insolvenţă sunt responsabili pentru acest lucru şi ar trebui să plătească”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice. 
La rândul său, primarul general al Capitalei Nicuşor Dan, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că ELCEN va putea ca, în baza legii, să beneficieze de prevederea conform căreia poate beneficia de ştergerea penalităţilor dacă plăteşte datoriile către stat până pe 15 decembrie. În acest context, Dan anunţă că Primăria va plăti datoria pe care o are către Radet, pentru ca banii să ajungă la ELCEN, în cele din urmă, iar compania să poată plăti debitele pe care le are. 
„Până la sfârşitul lunii decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane lei pe care Primăria Capitalei o are către RADET şi Termoenergetica şi pe care RADET şi Termoenergetica o au către ELCEN. Compensând această datorie, ELCEN-ul îşi plăteşte către ANAF datoria principală şi beneficiază de acea scutire de penalităţi şi ieste din insolvenţă, astfel încât de la anul, să poată atât Termoenergetic şi Primăria Capitalei împreună cât şi ELCEN să acceseze fonduri europene” a declarat Nicuşor Dan.
Răspunzând unei întrebări, ministrul Finanţelor a precizat că ELCEN ar putea ieşi din insolvenţă până la finalul lunii decembrie.
Acesta a precizat că în acest fel va putea începe procesul de modernizare a sistemului de termoficare din Bucureşti.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.