Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93%, dar că vor ajunge în perioada următoare la 95-97% din totalul capacităţii de depozitare, precizând că acest lucru ne va permite să trecem peste o iarnă normală, cum se estimează că va fi aceasta, fără să existe probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Virgil Popescu a declarat, joi, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii privind pregătirile pentru sezonul rece, că încă de la sfârşitul lunii mai a fost aprobat hotărârea de Guvern cu privire la măsurile de urgenţă pentru securitatea în aprovizionare cu gaze naturale. 
 
“La începutul lunii septembrie am aprobat programul de iarnă. Stocurile de gaze naturale, astăzi, dacă vorbim, sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi două miliarde 900 de milioane de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97 la sută din total capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrale şi aici vorbesc de lignit, în principal de lignit, sunt în parametrii normali. Producţia de cărbune, de lignit, a crescut în acest an, practic cu aproape 900 de mii de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a afirmat ministrul Energiei.
 
Întrebat de premierul Nicolae Ciucă pentru cât timp sunt asigurate stocurile de cărbune, Virgil Popescu a răspuns: “Stocurile de cărbune în mod normal sunt asigurate pentru zece zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune, care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică care există în… pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră pentru că direct din carieră îi vin în termocentrală, deci nu există un stoc. El există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. Sigur, avem nevoie de o bună aprovizionare şi o colaborare pe care o avem foarte bună cu Ministerul Transporturilor, cu CFR Marfă, pentru a putea să menţinem ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, de la Turceni şi la Işalniţa. Toate cele patru funcţionează în parametri normali în această perioadă şi nu estimăm să avem probleme de funcţionare. Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui”, a mai declarat ministrul Energiei.
 
El a precizat că nu estimează să existe probleme nici în aprovizionarea cu gaze naturale. 
 
“Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţara gazelor naturale sunt în parametri normali, nu s-au observat practic perturbări în intrările şi ieşirile de gaze naturale”, a mai transmis Virgil Popescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.