Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat marţi că este îngrijorat de debitul scăzut al Dunării, dar a precizat că există în lacuri rezerve acumulate ce pot suplimenta capacitatea de producţie de energie electrică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scăderea debitului Dunării genereză, de obicei, scăderea producţiei de electricitate la cele două centrale hidroelectrice de pe fluviu, Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II (Gogoşu). 

"Dunărea are un debit foarte scăzut, dar avem rezerve în lacuri acumulate de-a lungul timpului, rezerve care ne dau un confort şi pe hidro acţionăm doar când este nevoie de capacităţi suplimentare. Debitul Dunării ne îngrijorează”, a spus Petcu, în urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN).

În acest sens, miercuri va avea loc o întâlnire la sediul Ministerului Energiei, unde va fi analizată situaţia debitului Dunării.

"Tocmai de aceasta, mâine am convocat la noi la Ministerul Energiei – nu aici la DEN – o întâlnire între Hidroelectrica şi Apele Române, să evaluăm situaţia (...) în mod special situaţia de pe Dunăre, pentru că în următoarele patru zile probabil că vom ajunge la un minimum de 1.800 metri cubi pe oră, ceea ce ne produce o mică problemă de producţie. Dar avem rezerve în lacuri să suplimentăm capacitatea pe hidro de producţie energie electrică”, a precizat ministrul.

Totuşi, scăderea debitului Dunării nu pune în pericol centrala nucleară de la Cernavodă, pe partea de răcire a reactoarelor.

Navigaţia fluvială pe Dunăre, între Porţile de Fier 2 şi Brăila, a fost închisă marţi, din cauza podurilor de gheaţă care s-au format în zona Cenavodă-Hârşova, precum şi a sloiurilor care acoperă şi 80% din suprafaţa apei pe diferite sectoare.

Conducerea Adminstraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a decis, marţi, să închidă navigaţia fluvială pe Dunăre, în amonte de Brăila. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.