Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan-Radu Oprea a declarat, vineri la dezbaterile prilejuite de Conferinţa la nivel înalt pentru industria chimică „Calea de tranziţie a industriei chimice din România către economia verde”, că „România deţine toate ingredientele pentru a avea din industria chimică o poveste de succes şi a reuşi, într-un final, să echilibreze şi balanţa comercială”. De asemenea, premierul Ciolacu a transmis că „ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan şi Regulamentul Net Zero Industry Act, recent adoptat la nivel european, iar pentru aceasta, avem nevoie de proiecte mature şi de finanţare verde”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investiţii, proiecte, colaborare şi angajamente au fost cuvintele cheie ale dezbaterilor prilejuite de Conferinţa la nivel înalt pentru industria chimică „Calea de tranziţie a industriei chimice din România către economia verde”, eveniment desfăşurat sub înaltul patronaj al Prim-ministrului României, conform comunicatului de presă al Executivului.

Rolul industriei româneşti de motor al competitivităţii şi creşterii economice, cu o pondere de 23% în PIB, a fost subliniat în mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu, susţinut în cadrul conferinţei de şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

„În ultimii ani, suntem martorii unor transformări majore generate de schimbările climatice şi de nevoia tot mai mare de energie curată. Industria naţională se află în plin proces de transformare. Ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan şi Regulamentul Net Zero Industry Act, recent adoptat la nivel european, iar pentru aceasta, avem nevoie de proiecte mature şi de finanţare verde. În plan naţional, suntem în căutarea unor soluţii pentru creşterea competitivităţii industriei şi localizarea în România a cât mai multor investiţii industriale din sectoare cu valoare adăugată ridicată. Prin dialog permanent între Guvern şi sectoarele economice vom găsi cele mai bune soluţii pentru ca România să parcurgă o tranziţie energetică ordonată şi să sporim competitivitatea economiei, în acelaşi timp”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu-Oprea, a punctat faptul că Executivul este în dialog permanent cu industria pentru a identifica modalităţile de finanţare şi scheme de ajutor de stat menite să sprijine transformarea industriei către economia verde.

„România este pe un drum bun, avem posibilităţi şi oportunităţi. Invit investitorii să vină în România pentru că avem resurse – gaz, petrol, energie verde -, posibilitatea de captare şi stocare a carbonului şi, când vom progresa tehnologic, şi hidrogen. România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes şi a reuşi să echilibrăm balanţa comercială”, a afirmat ministrul Ştefan-Radu Oprea, în cadrul evenimentului.

În contextul evenimentului desfăşurat la Palatul Victoria, ministrul Ştefan-Radu Oprea a semnat împreună cu preşedintele Romchimica, Ştefan Vuza, Scrisoarea de intenţie pentru tranziţia energetică în industria chimică între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Asociaţia companiilor chimice din România (Romchimica). Documentul va sta la baza colaborării pentru derularea  iniţiativelor dedicate avansării tranziţiei verzi şi parteneriatelor pentru tranziţie energetică, între Guvern şi operatorii economici din România.

Acest angajament este în concordanţă cu obiectivul Guvernului României de a dezvolta parteneriate pentru tranziţia energetică cu mediul de afaceri din acele sectoare economice care contribuie semnificativ la emiterea de gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon şi metan, în vederea implementării Strategiei pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a Planului naţional integrat în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice 2021-2030, şi a cadrului de reglementare european şi naţional aferent.

Directorului general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink, a salutat semnarea acestui document şi a remarcat faptul că viitorul pe care îl vom construi împreună cu industria, în primul rând cu industria chimică, se concentrează pe nevoia de acţiune, aceasta fiind, de altfel, esenţa Declaraţiei de la Anvers. ”Cheia viitorului Europei stă în agenda economică. Este important ca politicile industriale să completeze Green Deal şi să nu transformăm totul într-o competiţie între cetăţeni şi industrii. România este într-o poziţie excelentă pentru a face parte din acest viitor industrial al Europei. Industria se va apropia de sursele energetice disponibile acolo unde infrastructura e disponibilă şi unde materiile prime sunt la preţuri accesibile, iar industria chimică românească este în continuă dezvoltare. Mesajul important pe care trebuie să-l transmitem este că România este pregătită să intre în afaceri în acest sector al investiţiilor verzi”, a afirmat directorului general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink.

Directorul general al CEFIC a prezentat în detaliu Declaraţia de la Anvers, prin care liderii europeni s-au angajat să revitalizeze industria continentului european.

Coordonatorul Comitetului Interministerial pentru Schimbări Climatice, consilierul de stat Alina Jalea, a punctat faptul că pentru a parcurge cu bine tranziţia energetică, cercetarea, educaţia şi dezvoltarea noilor tehnologii trebuie să rămână pe agenda prioritară a autorităţilor.

De asemenea, reprezentanţii industriei chimice, prin preşedintele Romchimica, Ştefan Vuza, au subliniat că renaşterea industriei chimice româneşti, prin susţinerea investiţiilor şi coordonarea priorităţilor între mediul de afaceri şi Guvern, este condiţie esenţială pentru tranziţia către o economie verde şi o balanţă comercială echilibrată.

Evenimentul găzduit la Palatul Victoria reprezintă o continuare a dialogului permanent dintre Guvern şi operatorii economici, cunoscut şi sub numele de parteneriate pentru tranziţia energetică, derulate sub egida Comitetului interministerial pentru schimbări climatice (CISC).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.