Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat vineri că îşi doreşte ca producătorul de gaze Romgaz să fie mult mai activ în piaţă şi să analizeze oportunitatea de a intra în proiectul offshore Neptun din Marea Neagră, ”dacă tot există zvonuri că ExxonMobil vrea să se retragă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi-aş dori şi o să am o discuţie săptămâna viitoare cu Romgaz, separat, şi mi-aş dori să fie mult mai activ în piaţă, mult mai activ în Marea Neagră. Mi-aş dori, dacă tot există zvonuri că Exxon vrea să se retragă, mi-aş dori ca Romgaz să fie pregătit să analizeze oportunitatea şi să încerce să intre în acest consorţiu. Cred că a venit momentul ca şi companiile româneşti viabile, cum este Romgaz, să poată să facă pasul acesta. Este un deziderat pe care eu mi-l doresc, e un deziderat pe care o să îl împărtăţesc şi cu Romgaz. Spun acum prima dată, da, îmi doresc ca Romgaz să intre în proiectul offshore din Marea Neagră”, a declarat vineri ministrul Virgil Popescu în cadrul conferinţei Focus-Energetic.ro.

Exxon Mobil a trimis o scrisoare în care înştiinţează părţile interesate despre intenţia de a ieşi din proiectul Neptun Deep, fie prin vânzarea integrală a companiei care are drepturile de extracţie, fie prin vânzarea cotei sale de 50% din drepturile din perimetrul din Marea Neagră.

Grupul american a informat în scris cel puţin trei actori implicaţi în proiectul din Marea Neagră că intenţia este să plece: Guvernul României, Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi OMV Petrom, compania care este partener în proiect.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.