Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, susţine că există o reticenţă la nivelul instituţiilor publice deoarece angajaţii de la departamentele IT se tem că îşi vor pierde locul de muncă odată cu migrarea în cloud, precizând că nu se va întâmpla acest lucru, urmând să fie găsite alte atribuţii pentru ei. El a menţionat că sunt 80 de instituţii care vor migra în cloud.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sebastian Burduja a explicat, miercuri, la Prima News, de ce anumite instituţii au refuzat intrarea în cloudul guvernamental. 
“Sunt câteva cauze ale refuzului de a intra în cloud, anterior. Pe de o parte, sunt instituţii care au deja proiecte europene, dinainte de PNRR, şi au bani alocaţi pentru a-şi face un cloud propriu, un sistem de stocare a datelor propriu. Aici am găsit soluţia de a interconecta cloud-ul Ministerului de Justiţie, de exemplu, cu acest cloud guvernamental, investiţia din PNRR şi să existe comunicare la nivelul bazelor de date, trasabilitate, jurnalizarea accesului. Pe de altă parte, erau instituţii care nu au înţeles ce înseamnă să fie în cloud. Aveau impresia că cineva accesează date, vede reţetele de murături sau mai ştiu ce alte lucruri. Nu sunt alte date decât ceea ce statul român deja are. Deci a trebuit să ducem o muncă de lămuririle cu aceste instituţii”, a explicat Burduja.
El s-a referit şi la reticenţa existentă la nivelul instituţiilor publice de a intra în acest cloud. 
“Per total, sigur că există o reticenţă la nivelul instituţiilor publice şi pentru că personalul, oamenii care lucrează în departamentele de IT din respectivele instituţii, acei angajaţi se tem că îşi vor pierde locul de muncă odată cu migrarea în cloud. Până la urmă, nu se va întâmpla lucrul acesta, e nevoie de IT-işti în România. Se schimbă fişa postului, se găsesc alte atribuţii, deci nu trebuie să îşi facă griji. Sunt aproximativ 80 de instituţii în hotărîrea de Guvern care vor migra în cloud. Este practic o obligaţie să facă lucrul acesta şi până la final de 2026, minim 30. Aceasta este ţinta din PNRR, dar noi ne propunem să avem mult mai multe decât atât”, a transmis ministrul Digitalizării. 
El a mai anunţat că în cloudul guvernamental este prevăzut şi un magazin de aplicaţii. 
“Este prevăzut acest magazin de aplicaţii în proiectul de cloud guvernamental. El va fi implementat odată cu implementarea proiectului de cloud, e prevăzut în studiul de fezabilitate, în proiectul tehnic. Sunt fonduri alocate din PNRR pentru asta şi atunci când vom finaliza acest proiect, final de 2026, vom avea acest market place funcţional, deci o primărie, o instituţie publică va putea intra cum intrăm azi pe magazinul de aplicaţii al telefonului mobil să selecteze o aplicaţie de petiţii, de contabilitate sau alte aplicaţii potrivite”, a mai afirmat Sebastian Burduja.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.