Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că au fost accesate peste 1,9 miliarde de euro disponibile din Fondul local, componenta a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Autorităţile au depus în total 4.012 cereri pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor. Cseke Attila a declarat, vineri, că urma încheierii, din 30 iunie, a apelului de proiecte, au fost accesate 1,92 de miliarde de euro disponibile din Fondul local, componentă a PNRR, prin care Ministerul Dezvoltării sprijină dezvoltarea localităţilor şi o infrastructură mai prietenoasă cu mediul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sistemul simplu şi nebirocratic de depunere online a cererilor de finanţare, pe platforma pusă la dispoziţie de minister, a permis evaluarea rapidă a acestora, motiv pentru care au fost semnate deja, în luna iunie, primele 6 contracte de finanţare pentru această componentă a PNRR, a precizat Cseke Attila.
“Autorităţile publice au depus în total 4.012 cereri pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor din România, prin investiţii în infrastructura locală care vor susţine atât rezilienţa şi tranziţia verde a zonelor urbane şi rurale, cât şi reducerea disparităţilor teritoriale la nivel regional, intra-regional şi intra-judeţean. Prin această componentă, cu un buget total de 2,73 de miliarde de euro, Ministerul Dezvoltării va construi locuinţe eficiente energetic pentru tineri şi specialişti din sănătate şi învăţământ, va investi în mobilitatea urbană verde, prin înnoirea parcului de vehicule nepoluante destinate transportului public, cu emisii zero de gaze de eşapament, va achiziţiona puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi va realiza piste pentru biciclete în localităţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării. 
Conform sursei citate, din investiţiile finanţate, autorităţile locale au accesat toate fondurile disponibile pentru elaborarea planurilor de amenajare a localităţilor, necesare pentru o strategie de dezvoltare optimă a acestora. Totodată, fondurile pentru pistele de bicicletă, autobuze lungi pentru transportul în comun urban, troleibuze şi staţiile de încărcare electrice aferente acestora, precum şi pentru achiziţionarea unor sisteme inteligente de management al transportului public în comun au fost accesate aproape în totalitate.
Ministrul a mai precizat că autorităţile locale vor mai avea la dispoziţie puţin peste 800 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare durabilă, pentru care ministerul va deschide o a doua rundă de apeluri de proiecte, în care pot fi accesate fonduri pentru reabilitarea clădirilor publice din mediul rural, construirea de locuinţe pentru tineri şi specialişti, dar şi tramvaie, microbuze şi autobuze electrice mai mici.
Cseke Attila a amintit că unităţile administrativ-teritoriale au avut la dispoziţie, în prima rundă, fonduri prealocate, din care au ales investiţiile necesare pentru fiecare comunitate locală în parte şi că prin această măsură s-a asigurat dezvoltarea echitabilă a teritoriului României.  
Ministerul Dezvoltării a precizat că şi pentru Componenta 5 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Valul Renovării, apelul de proiecte a fost închis în data de 30 mai, termen la care au fost depuse 1.437 de proiecte privind eficientizarea energetică şi asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a clădirilor multietajate rezidenţiale şi publice şi au fost semnate deja primele 17 contracte de finanţare cu beneficiarii proiectelor depuse.
Totodată, joi, a fost lansat şi ultimul apel de proiecte din cadrul celor 20 de jaloane asumate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin PNRR, cu un buget de 299 de milioane de euro, pentru construcţia a peste 100 de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul şi, până vineri, au fost depuse 40 de cereri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.