Ministrul Agriculturii Petre Daea discută vineri, la Bucureşti, cu omologul ucrainean Mikola Solski pe tema tranzitului cerealelor din Ucraina către state terţe. Miercuri, Daea, i-a transmis acestuia că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Ministerului Agriculturii, cei doi oficiali au convenit miercuri asupra întâlnirii tete-a-tete de la Bucureşti, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluţii pentru ambele părţi în cazul ttransporturilor de cereale ucrainene.

Discuţiile de miercuri au avut ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerţului cu cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. La discuţii a participat şi preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

”În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăţi din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul Daea a reiterat că România, ca stat membru, susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe şi rutele comerciale tradiţionale”, a precizat Ministerul Agriculturii.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Totodată, ministrul Daea a transmis părţii ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiţă) către România, având în vedere dificultăţile întâmpinate de fermierii români.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost înştiinţat că România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană, si nu la destinaţie, cum se întâmpla până acum.

Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă ţară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

Pe parcursul discuţiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniştrii agriculturii din cele cinci State Membre (RO PL HU BG şi SK) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către ţări terţe, fără a afecta fermierii din statele de graniţă.

De altfel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns la scrisoarea ţărilor afectate de criza cerealelor din Ucraina, ea precizând că CE se pregăteşte să prezinte un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi. Ea precizează că accesul pe piaţă pe care l-au acordat Ucrainei şi căile de solidaritate ale UE pe care le-au deschis sunt esenţiale pentru rezistenţa Ucrainei, în faţa războiului de agresiune al Rusiei.

”Sunt pe deplin conştientă de preocupările pe care le exprimaţi în ceea ce priveşte creşterea importurilor de anumite produse agricole ucrainene. Având în vedere piaţa noastră unică şi uniunea noastră vamală, o abordare europeană comună este pentru a aborda aceste preocupări care apar în urma interacţiunii mai multor factori. Unilateral, nu pot face decât să facă jocul adversarilor Ucrainei şi nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a transmis preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

 
Preşedinta Comisiei Europene arată că într-adevăr, accesul pe piaţă pe care l-au acordat Ucrainei şi căile de solidaritate ale UE pe care le-au deschis sunt esenţiale pentru rezistenţa Ucrainei, în faţa războiului de agresiune al Rusiei.
 
”În plus, exporturile Ucrainei ar trebui să continue să să ajungă pe pieţele din întreaga lume, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare. În prezent, trebuie să abordăm consecinţele neintenţionate specifice ale creşterii neaşteptate a importurilor în ţările dumneavoastră. Comisia Europeană a reacţionat imediat prin acordarea unui sprijin financiar rapid de 36,3 milioane de euro pentru cei mai afectaţi fermieri, care este deja în curs de a fi pus în aplicare. În prezent, ne pregătim să prezentăm un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi, în cadrul unui plan comun de finanţare”, spune von der Leyen. 
 
Lidera Comisiei Europene afirmă că Comisia va lua, de asemenea, măsuri preventive în conformitate cu clauza de salvgardare inclusă în măsurile comerciale autonome.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.