Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunţat marţi lansarea oficială a Rutei Cultural Turistice a Bisericilor de Lemn din România, care cuprinde peste 160 de lăcaşuri de cult din judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Neamţ şi Mehedinţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marti, 27 octombrie, în cadrul evenimentului 'Protejarea şi valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crişului, Bihor', organizat de către Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crişului şi Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, proiect cofinanţat de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice”, arată ministerul.

Ruta cuprinde, astfel, 10 lăcaşuri de cult din judeţul Bihor, 13 din judeţul Cluj, peste 100 de biserici de lemn şi mănăstiri din judeţul Maramureş, 10 din judeţul Satu Mare, 16 din judeţul Suceava, totodată, alte 16 din judeţul Neamţ şi nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din judeţul Mehedinţi. Aceasta rămâne deschisă şi altor judeţe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deţinut, precizează ministerul.

”Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidenţiază esenţa spiritului românesc comunitar şi a creativităţii sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural şi conceptual. Pe parcursul călătoriei turiştii vor avea posibilitatea de a cunoaşte tradiţii străvechi, care spun povestea geniului popular românesc şi al unităţii neamului”, mai arată ministerul.

Obiectivele turistice regăsite în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăţa, de a trăi şi de a lua parte la o experienţă semnificativă, antrenantă şi memorabilă, care poate fi personalizată în funcţie de interesele fiecăruia. Acest fapt este datorat diversităţii patrimoniului antropic şi natural, legendelor, gastronomiei locale, dar şi posibilităţii de a desfăşura o serie de activităţi, precum turismul cultural, speologic sau de aventură, spun reprezentanţii ministerului.

În cadrul evenimentuluide lansare au fost prezenţi reprezentaţi ai administraţiilor publice locale înscrise în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, dar şi ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, cărora le-au fost acordate diplome din partea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care atestă recunoaşterea.

”Menţionăm că un alt obiectiv important pentru viitor este certificarea acesteia de către Consiliul Europei”, adaugă ei.

Sistemul de recunoaştere voluntară, caracterizat de experienţa dobândită la nivel instituţional prin exercitarea calităţii de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmăreşte conştientizarea actorilor din turism asupra semnificaţiei patrimoniului cultural material şi imaterial pentru societate şi pentru generaţiile următoare, în contextul valorificării economice durabile.

Procedural, după depunerea documentaţiei la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoaşterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau naţională. Rutele Cultural Turistice Naţionale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei judeţe, iar cele realizate la nivel regional din minimum 2 localităţi.

La acest moment, 49 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoaşterea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.