Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat miercuri finalizarea sistemului care supraveghează în timp real orice tranzacţie cu deşeuri din ţară (SIADT), astfel că, din 15 ianuarie 2021, toţi operatorii din piaţa de ambalaje vor fi ”sub lupa” acestui sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din 15 ianuarie 2021, toţi operatorii din piaţa de ambalaje vor fi sub lupa SIADT- Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilităţii Deşeurilor din Ambalaje: de la OIREP-uri, la colectori şi până la reciclatori”, a anunţat miercuri secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

SIADT aduce multe noutăţi şi garanţia că totul se desfăşoară transparent şi conform legii. Actorii din piaţă vor fi obligaţi inclusiv la proba existenţei deşeurilor care fac obiectul tranzacţiei: înainte de orice tranzacţie, sistemul obligă la încărcarea în aplicaţie a două fotografii cu încărcătura de deşeuri şi patru fotografii cu mijlocul de transport. Totodată, punctul de încărcare a deşeurilor va fi monitorizat prin GPS.

 „Aşa cum piaţa lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până în depozite, aşa şi piaţa deşeurilor avea nevoie de digitalizarea şi urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operaţiuni care implică deşeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT”, a spus oficialul.

Secretarul de stat Mircea Fechet a participat la conferinţa online „Circular Waste - SIATD, primii paşi în asigurarea trasabilităţii deşeurilor de ambalaje”, organizată de Green Report.

În cadrul dezbaterii, participanţii au discutat calendarul implementării sistemului informatic SIATD, dezvoltat de Administraţia Fondului pentru Mediu, destinat raportării şi urmăririi trasabilităţii deşeurilor din ambalaje.

„Practic, odată cu acest sistem, se va face trecerea de la o piaţă care astăzi (în anumite cazuri) se închide doar pe cifre, la una care se va închide pe cantităţi reale de deşeuri. Astfel, va duce la dispariţia situaţiilor în care colectarea sau reciclarea se realizau doar pe hârtie”, a subliniat secretarul de stat.

Un alt avantaj al utilizării acestui sistem este că posibilele tranzacţii ilegale vor putea fi blocate în timp real.

„În momentul în care datele din SIADT ne semnalează că datele între doi sau mai mulţi actori implicaţi în acelaşi contract diferă – putem bloca pe loc această tranzacţie şi putem trimite echipe de control care să verifice suspiciunea care apare în sistem”, a  explicat secretarul de stat, precizând că proiectul va duce la creşterea gradului de eficienţă a verificărilor inspectorilor fiscali ai Administraţia Fondului pentru Mediu(AFM), având în vedere că vor fi controale ţintite.

Scopul creării SIADT este acela de creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate în mod real în România, precum şi la scoaterea din joc a celor care nu deţin licenţe de operare.

„Piaţa neagră a deşeurilor din ţară trebuie să dispară. Şi mai trebuie ceva: să încetăm să mimăm reciclarea şi să o impulsionăm la maximum, chiar şi în al 12-lea ceas. România are ţinte asumate şi drumul nu poate fi decât unul singur: să trecem de la ţara depozitării la cea a reciclării”, a spus Mircea Fechet.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.