Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a inaugurat vineri, în municipiul Miercurea Ciuc, o nouă staţie de fond urban, care face parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Barna Tánczos a inaugurat astăzi, de Vinerea Verde, în municipiul Miercurea Ciuc, o nouă staţie de fond urban, care face parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului (RNMCA). Alături de ministrul Tánczos, la eveniment a participat ministrul Dezvoltării Cseke Attila, secretarul de stat în MMAP Robert Szep şi primarul municipiului Miercurea Ciuc şi fost ministru al Mediului, Korodi Attila”, a informat Ministerul Mediului.

Până la finalul anului, ”Vinerea Verde” îşi propune ca cel puţin unul din patru angajaţi din instituţiile publice să renunţe, o zi pe săptămână, la autoturismele personale şi să folosească mijloacele alternative de transport.

Noul punct de măsurare are ca scop evaluarea gradului de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană pentru zona Harghita. Staţia de fond urban (HR-2) efectuează măsurări ale concentraţiilor următorilor poluanţi atmosferici: ozon (O3), benzen (C6H6), particule în suspensie fracţia PM2,5 (metoda gravimetrică), precum şi parametrii meteorologici (direcţia vântului, viteza vântului, temperatura aerului, umiditatea, presiunea atmosferică, radiaţia solară şi cantitatea de precipitaţii).

Furnizarea tuturor echipamentelor care compun staţia HR-2, punerea în funcţiune şi integrarea staţiei HR-2 în RNMCA s-a finalizat la data de 22 martie 2021.

„Calitatea aerului pe care îl respirăm este un subiect foarte important pentru noi. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are obligaţia, din punct de vedere administrativ de a creşte numărul staţiilor de măsurare şi monitorizare a calităţii aerului. Depinde însă de fiecare dintre noi cum ne schimbăm viaţa, modul în care trăim, pentru a nu mai pune atât de multă presiune asupra aerului pe care îl respirăm şi asupra mediului înconjurător”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În România, calitatea aerului este monitorizată cu 148 de staţii de măsurare. Aceste staţii fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) şi furnizează, în timp real, Comisiei Europene, informaţii referitoare la calitatea aerului.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procesul de extindere a RNMCA cu 60 de staţii noi de măsurare, atât în Bucureşti cât şi în 30 de oraşe din ţară. În plus, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va dezvolta şi va administra şi o reţea de 50 de senzori de măsurare a calităţii aerului şi o aplicaţie pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului în timp real.

Întreaga investiţie în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (10,5 milioane lei) şi 1 milion de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (5 miloane lei).

De altfel, miniştrii Barna Tánczos şi Cseke Attila s-au deplasat cu o maşină electrică în judeţul Harghita.

"Am împrumutat astăzi acest Renault Zoe, o variantă prietenoasă cu mediul, ideală pentru deplasarea pe distanţe scurte şi medii. Ne vom deplasa atât în oraş, cât şi în afara acestuia. Nu am emoţii în ceea ce priveşte autonomia maşinii, avem două staţii de încărcare în Miercurea Ciuc, trei în Odorheiu Secuiesc şi încă una pe traseul dintre cele două localităţi, la Băile Homorod", a declarat ministrul Barna Tánczos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.