Ministerul Finanţelor a anunţat că va continua sprijinirea mediului de afaceri şi îşi propune să contribuie semnificativ la menţinerea afacerilor în economie şi relansarea activităţii prin prelungirea până la 30 iunie 2022 a valabilităţii Programului IMM Invest şi a subprogramului IMM Agro. Până în octombrie 2021, prin IMM Invest România au fost acordate garanţii de stat de peste 19 miliarde lei, din care 1,33 miliarde lei în cadrul subprogramului Agro IMM Invest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Finanţelor continuă sprijinirea mediului de afaceri şi îşi propune să contribuie semnificativ la menţinerea afacerilor în economie şi relansarea activităţii prin prelungirea până la 30 iunie 2022 a valabilităţii Programului IMM Invest şi a subprogramului IMM Agro. De asemenea, se majorează plafoanele de finanţare în sectorul pescuitului şi acvaculturii, în domeniul producţiei primare de produse agricole şi în sectorul alimentar”, anunţă Ministerul de Finanţe.

Până în octombrie 2021, prin IMM Invest România au fost acordate garanţii de stat de peste 19 miliarde lei, din care 1,33 miliarde lei în cadrul subprogramului Agro IMM Invest.

“Guvernul României consideră prioritară finanţarea sectorului IMM şi va acorda tot sprijinul pentru facilitarea accesului companiilor la creditare, aceasta fiind modalitatea cea mai eficientă de a obţine efecte antrenante în economie, cu un minim de resurse publice. Continuarea Programului IMM INVEST va contribui la păstrarea locurilor de muncă existente, va menţine sau chiar va ajuta dezvoltarea IMM-urilor beneficiare. IMM INVEST este un program indispensabil pentru companiile afectate grav de criza COVID, iar în situaţia actuală domeniile de activitate afectate puternic de efectele economice generate de pandemie au nevoie de continuarea măsurilor de susţinere”, a subliniat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Prin actul normativ se propune creşterea plafoanelor reprezentând ajutor de stat la:

  • 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii,
  • 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole,
  • 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar în conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19.

Totodată, se propune ca plafonul de garanţii de stat ce pot fi acordate în cadrul Programului IMM INVEST pentru anul 2022 să fie de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei creşte la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.

De asemenea, se propune modificarea celor două alineate (2^1) şi (2^2) ale art.164 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, republicată, în sensul aplicării acestor prevederi începând cu data de 1 ianuarie 2022. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni atât pentru contractele individuale de muncă nou încheiate, cât şi pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare.

”În acest mod, va exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora, iar angajatorii vor avea timp să pună în aplicare noile prevederi”, mai arată ministerul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.