Ministerul Finanţelor primeşte, de luni, cererile de subvenţii din partea firmelor care investesc minimum 10 milioane de euro în economie, după ce guvernul a crescut cu 50%, până la 145 milioane euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna mai, guvernul a modificat schema de subvenţionare a firmlor care investesc cel puţin 44 milioane lei, echivalentul a 10 milioane euro, după consultări derulate cu reprezentanţii mediului de afaceri.

"Ministerul Finanţelor Publice anunţă că de astăzi, 11.07.2016, a fost deschisă sesiunea de înregistrare a Cererilor de acord pentru finanţare în baza unor scheme de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Cererile se înregistrează până în 22.08.2016", a precizat ministerul. 

Schimbările au vizat simplificarea şi debirocratizarea procedurilor schemei de ajutor de stat, dar şi majorarea bugetului cu 50%, la 638 milioane de lei (circa 145 milioane euro).

După depunerea cererilor, urmează o procedură de selecţie, apoi Ministerul Finanţelor are un termen de maximum 45 de zile lucrătoare pentru analiza cererilor de acord pentru finanţare.

Oficial, schema de ajutor de stat are ca scop sprijinirea investiţiilor cu importante efecte în economie. Ajutoarele se acordă sub formă de granturi de la bugetul de stat, pe baza unor cheltuieli de investiţii eligibile.

Însă mulţi oameni de afaceri şi economişti susţin câ astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsionează concurenţa, defavorizând companiile mici şi mijlocii. 

Ca răspuns la aceste critici, vicepremierul Costin Borc, a declarat, în 23 mai, într-o conferinţă pe teme de concurenţă, că Ministerul Economiei, împreună cu Ministerul Finanţelor, lucrează la elaborarea unei scheme noi de ajutoare de stat pentru proiecte de mici dimensiuni, pentru a nu exista ”niciun fel de discriminare între capitalul românesc şi cel străin”.

De atunci, reprezentanţii statului nu au mai făcut niciun fel de anunţ în legătură cu schema pentru investiţiile mici, astfel că singura schemă de subvenţionare din partea statului român rămâne doar cea pentru marii investitori.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în baza schemei au fost aprobate până în prezent opt proiecte de investiţii, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat de 396,9 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.