Reziduurile de pesticide din legumele şi fructele româneşti nu prezintă niciun risc pentru consumatori, deoarece procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, potrivit rapoartelor de monitorizare realizate anual de către Autoritatea Naţională Fitosanitară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele obţinute la aceste controale se înscriu în media la nivel european, menţionează oficialii Ministerului Agriculturii.

„Nu orice conţinut de reziduu de pesticid înseamnă şi pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sunt într-adevăr doar cele ale căror valori depăşesc limita maximă admisă. Fiind vorba de produse convenţionale şi nu ecologice este evident că acestea conţin reziduuri de pesticide, dar care nu depăşesc limita maximă admisă de legislaţia în vigoare”, mai arată datele ministerului de resort.

Legumele şi fructele produse în România sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide în concordanţă cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează probe conform calendarului de prelevare şi le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate.

Analizele chimice sunt realizate în concordanţă cu sistemul de asigurare al calităţii ISO 17025/2005 şi metodele de analiză sunt validate.

România, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de “urme de pesticide”, iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruţi de legislaţia în vigoare.

Conţinutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislaţia europeană nu trebuie să afecteze comercializarea produselor româneşti. Hipermarketurile şi supermarketurile solicită aceste buletine de analiză şi astfel se asigură că produsele sunt conforme, mai precizează Ministerul Agriculturii.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.