Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat, în şedinţa de Guvern, o informare privind produsele româneşti cu potenţial pentru care sunt în curs de elaborare dosare în vederea depunerii la Comisia Europeană pentru înregistrare şi protecţie cu denumiri de origine sau indicaţii geografice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La nivel european avem 1440 de produse, spre exemplu Italia are 290 de produse, Franţa peste 260, România deocamdată 3 produse. Este vorba de magiun de Topoloveni care este cu indicaţie Geografică din 2011, salamul de Sibiu tot indicaţie geografică şi telemeaua de Ibăneşti cu denumire de origine protejată”, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

El a anunţat că este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentaţia pentru înregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ”Novac afumat din Ţara Bârsei”.

”Avem la Comisia Europeană şi sperăm să iasă cât de curând Novacul Afumat solicitat de o asociaţie din zona Braşov şi mai avem două produse la ministerul Agriculturii - deja solicitate dosarele - un caşcaval de Săveni în Botoşani şi mai avem cârnaţii de Pleşcoi în zona Buzăului”, a precizat ministrul Agriculturii.

Irimescu a spus că au mai fost identificate o serie de 14 produse care se pretează la protecţia europeană şi 16 sortimente de vin care sunt pe lista produselor cu Indicaţie Geografică şi Denumire de Origine Protejată şi 8 sortimente de ţuică şi pălincă.

De asemenea, Irimescu a precizat că etnia maghiară din România a solicitat protecţia pentru Kurtos Kalacs.

”Probabil că vom găsi o cale de compromis pentru că Kurtos Kalacs, cozonacul secuiesc să-i spunem aşa, se produce nu doar în România, ci şi în Ungaria, Cehia şi Slovacia. Probabil că vom reuşi în final să facem o protecţie pe regiune pe specialitate tradiţională garantată, deşi, la origine, a fost în 1785 atestat în Transilvania, deci dreptul nostru este clar”, a arătat Irimescu.

În şedinţa de guvern din 16 martie, premierul Dacian Cioloş i-a solicitat ministrului Agriculturii ca împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu Ministerul Economiei să aibă în vedere o serie de măsuri prin care să poată fi stimulată pe viitor pregătirea dosarelor de înregistrare şi protecţie şi de promovare a acestor produse. Un prim pas în acest sens a fost deja făcut de Guvern, prin aprobarea unui memorandum privind acordarea de ajutoare de minimis operatorilor economici pentru promovare şi participare la târguri şi expoziţii internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.