Preşedintele Klau Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în deschiderea Congresului organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), că aşteptările acestora şi ale companiilor pentru care activează, de a vă desfăşura activitatea într-un climat predictibil şi sustenabil, sunt pe deplin îndreptăţite şi că, de aceea, nu trebuie să neglijeze rolul pe care îl au, ca profesionişti, în a identifica şi comunica soluţii care să conducă la un astfel de climat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Activitatea membrilor CECCAR contribuie la asigurarea unui climat economic sănătos. Prudenţa şi corectitudinea nu sunt simple cuvinte, ci principii de referinţă după care dumneavoastră vă conduceţi şi vă organizaţi activitatea. Cu o tradiţie de aproape 100 de ani în România, profesia de expert contabil are un rol esenţial, prin sprijinul, soluţiile şi îndrumarea oferite mediului de afaceri, alături de celelalte profesii din domeniul economic, cum sunt auditorii, evaluatorii, consultanţii fiscali, cât şi din domeniul juridic, cum sunt avocaţii şi practicienii în insolvenţă. Aceste profesii liberale sunt definitorii pentru economia de piaţă şi pentru performanţele acesteia. Doar prin strânsa conlucrare între actorii mediului economic, atât din zona profesiilor liberale, cât şi din cea direct productivă, România îşi poate consolida performanţele economice, prin convergenţa sustenabilă cu ţările membre ale Uniunii Europene”, se arată în mesajul preşedintelui.

Şeful statului subliniază că marile trenduri globale ale digitalizării, ale tehnologiilor cloud sau ale inteligenţei artificiale se fac simţite, mai repede decât credeau unii dintre noi, şi în contabilitate. Inovaţiile, precum optimizarea soluţiilor de înregistrare contabilă cu ajutorul inteligenţei artificiale, reprezintă oportunităţi reale, care solicită flexibilitate şi viziune. De aceea, preşedintele a salutat alegerea inspirată a temei congresului, pentru că viitorul sustenabil al profesiei participanţilor depinde în mod direct de aceste preocupări şi direcţii de acţiune.

”Perioada postcriză a fost una a provocărilor pentru economia noastră. În prezent, România înregistrează unele dintre cele mai înalte rate de creştere economică la nivel european. Cu toate acestea, se remarcă şi adâncirea unor dezechilibre în planul sustenabilităţii macroeconomice. Aşteptările dumneavoastră şi ale companiilor pentru care activaţi, de a vă desfăşura activitatea într-un climat predictibil şi sustenabil, sunt pe deplin îndreptăţite. De aceea, nu trebuie să neglijaţi rolul pe care îl aveţi, ca profesionişti, în a identifica şi comunica soluţii care să conducă la un astfel de climat”, a continuat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că nu este sănătos pentru o companie să se împrumute pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente.

”Acelaşi raţionament poate fi extins şi la nivelul economiei naţionale. Alocarea resurselor în detrimentul investiţiilor nu este un model sustenabil de dezvoltare economică. Mai devreme sau mai târziu, perpetuarea acestei abordări va conduce la limitarea oportunităţilor de creştere. În acest sens, dezbaterea politicilor publice şi a posibilelor soluţii, cu seriozitate şi responsabilitate, este nu doar un drept, ci şi o obligaţie a tuturor actorilor politici şi economici, iar cuvântul avizat al dumneavoastră este unul deosebit de important”, a adăugat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.