Medicamentul Vectibix al companiei Amgen a condus la ”cea mai lungă supravieţuire raportată vreodată” într-un studiu major pentru pacienţii cu cancer avansat inoperabil, originar din partea stângă a colonului, ale căror tumori nu aveau mutaţii ale genei RAS, au raportat cercetătorii duminică, la ASCO 2022, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anticorpul monoclonal Amgen, cunoscut din punct de vedere chimic ca panitumumab, aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori EGFR.

Tratamentul standard în multe ţări, totuşi, este un anticorp anti-VEGF, precum Avastin al companiei Roche, ceea ce înseamnă că mulţi pacienţi cu cancer metastatic inoperabil este posibil să nu fi primit cel mai eficient tratament.

În studiul realizat pe mai mult de 800 de pacienţi cu cancer de colon metastatic şi gene RAS de tip sălbatic sau natural nemutate, participanţii au primit chimioterapie standard plus Vectibix sau Avastin.

În medie, cinci ani mai târziu, pacienţii cu tumori din partea dreaptă nu au văzut un avantaj de supravieţuire în cazul unui medicament faţă de celălalt. Dar, printre cei 604 de pacienţi cu tumori pe partea stângă, riscul de deces în timpul studiului a fost cu 18% mai mic pentru cei care au primit medicamentul Amgen, au spus cercetătorii.

Pacienţii trataţi cu medicamentul anti-EGFR au avut mai multe şanse de micşorare a tumorilor suficient pentru a fi eligibili pentru o intervenţie chirurgicală potenţial vindecabilă, a declarat liderul studiului, Dr. Takayuki Yoshino, de la Spitalul National Cancer Center East din Kashiwa, Japonia, într-un interviu, adăugând că tratamentul ”ar trebui să fie noul standard de îngrijire”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.