Mariana Gheorghe, directorul general şi preşedinte al directoratului OMV Petrom, una din cele mai mari companii din românia, afirmă că este momentul să renunţe la această funcţie, după 12 ani ”extrem de intenşi”, urmând ca lunile viitoare să lucreaze împreună cu noul şef, Christina Verchere. OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a anunţat marţi că Mariana Gheorghe pleacă de la conducerea companiei, aceasta fiind de altfel unul din cei mai longevivi CEO din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După 12 ani extrem de intenşi petrecuţi la OMV Petrom, consider că este momentul să renunţ la această funcţie şi ca Christina Verchere şi o nouă generaţie de lideri să continue construcţia unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom şi în dezvoltarea potenţialului său de creştere”, afirmă Mariana Gheorghe, într-un comunicat.

În următoarele luni, Christina Verchere şi Mariana Gheorghe vor lucra îndeaproape pentru atingerea obiectivelor companiei şi a potenţialului de creştere al acesteia, informează compania.

„Christina Verchere este un lider de excepţie în domeniul de ţiţei şi gaze, cu o remarcabilă înţelegere a industriei. Suntem încântaţi că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă şi detaliată a candidaţilor externi şi interni, condusă de Consiliul de Supraveghere. În ultimul deceniu, OMV Petrom a devenit o companie internaţională competitive şi foarte profitabilă sub conducerea Marianei Gheorghe. Ne exprimăm recunoştinţa pentru performanţa solidă şi leadership-ul Marianei Gheorghe, pe care aceasta le-a dovedit faţă de OMV Petrom în ultimii 12 ani”, spune Rainer Seele, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

Christina Verchere, desemnată director general şi preşedinte al directoratului, spune că OMV Petrom este o companie remarcabilă, cu un potenţial imens, ”cu expertiză extinsă şi angajaţi de primă clasă”.

Verchere şi-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen, Scoţia şi a lucrat peste 20 de ani într-una din cele mai mari companii de petrol şi gaze, unde a deţinut numeroase poziţii de conducere, în Marea Britanie, SUA şi Canada. Începând din 2014, a ocupat funcţia de Preşedinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.

De altfel,  Rainer Seele s-a întâlnit marţi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, cu care a discutat despre nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care să susţină performanţele companiilor, la rândul său, şeful statului exprimându-şi convingerea că OMV Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanţelor economice, prin expertiza şi competenţele româneşti în domeniul explorării şi exploatării resurselor de gaze naturale şi petrol.

”În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv", anunţă Administraţia Prezidenţială.

În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV Petrom şi ExxonMobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori.

”În şedinţa de astăzi (marţi, 9 ianuarie, n.r.), Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de preşedinte al directoratului şi director general Executiv (CEO) al OMV Petrom SA. In conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, până în data de 16 aprilie 2019”, arată un comunicat al companiei.

Christina Verchere a acceptat numirea şi va prelua poziţia, ”în funcţie de disponibilitate”, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018.

”Înainte de şedinţa Consililului de Supraveghere de astăzi, Mariana Gheorghe a renunţat la mandatul de preşedinte al Directoratului şi CEO al OMV Petrom SA. Renunţarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcţia, cel mai târziu pe 20 mai 2018”, mai informează comunicarul.

Într-un interviu acordat News.ro în luna noiembrie, Mariana Gheorghe spunea că una dintre cele mai mari provocări ale momentului pentru o companie mare este faptul că pasul schimbării din energie, dar şi în celelalte sectoare este mult mai mare, iar ritmul schimbării e mult mai mare decât până acum. Ea afirma totodată că nu credea vreodată că societatea va ajunge să folosească drone, de exemplu.

”Vorbim tot mai mult de energie regenerabilă, de maşini electrice, de combustibili alternativi. Toate acestea vor avea un impact foarte mare asupra mixului energetic, asupra cererii unor produse şi asupra nevoii de adaptare a business-ului pe care îl reprezinţi. Problema pe care o vedem este că ritmul schimbării în energie, dar şi în celelalte sectoare este mult mai mare, ritmul de schimbare e mult mai mare decât până acum. În general, nu vrem să vorbim de revoluţia industrială, dar eu cred că trăim o revoluţie industrială 4.0. Este o realitate, o simţim şi în energie, dar şi în absolut toate celelalte domenii de activitate”, a declarat în luna noiembrie într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

OMV Petrom are o capitalizare de 17,04 miliarde lei.

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei.

Investiţiile companiei au scăzut în primele nouă luni cu 5%, la 1,72 miliarde lei, de la 1,81 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

OMV Petrom avea la sfârşitul lunii septembrie circa 13.900 de angajaţi, cu 7% mai puţini faţă de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.