Majoritatea ţărilor UE au respins eforturile operatorilor de telecomunicaţii europeni de a forţa marile companii tehnologice, cum ar fi Google, să ajute la finanţarea lansării reţelei 5G şi a internetului în bandă largă în regiune, au spus persoane familiare cu chestiunea, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La o întâlnire cu comisarul industriei UE, Thierry Breton, care a avut loc joi, la Luxemburg, miniştrii telecomunicaţiilor din 18 ţări fie au respins taxa pentru reţea propusă pentru firmele de tehnologie, fie au cerut un studiu asupra necesităţii şi impactului unei astfel de măsuri, au spus sursele.

Acest lucru a reflectat comentariile făcute luna trecută de grupul de reglementare din UE în domeniul telecomunicaţiilor BEREC.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia doresc ca Big Tech să suporte o parte din costurile reţelei, pe motiv că datele şi conţinutul lor reprezintă o mare parte a traficului de reţea.

Aceste companii au găsit receptivitate la comisarul pentru industrie al Comisiei Europene, Breton, un fost director general al France Telecom şi firma franceză de consultanţă IT Atos.

Cu toate acestea, Google, parte a grupului Alphabet, Apple, Meta Platforms, compania mamă a Facebook, Netflix, Amazon.comşi Microsoft au respins ideea unei taxe, spunând că investesc deja în ecosistemul digital.

Miniştrii europeni de telecomunicaţii au citat lipsa unei analize privind efectele unei taxe pentru reţea, absenţa unui deficit de investiţii şi riscul ca Big Tech să transfere costul suplimentar către consumatori, au spus sursele.

Ei au avertizat, de asemenea, cu privire la potenţiala încălcare a regulilor UE de ”neutralitate a reţelei”, care impun ca toţi utilizatorii să fie trataţi în mod egal, precum şi posibilele bariere în calea inovaţiei şi o calitate mai scăzută a produselor.

Criticii unei taxe pentru reţea au inclus Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos, au spus persoanele.

Dar Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Spania şi Cipru s-au numărat printre cele 10 ţări care au susţinut ideea, a spus una dintre surse.

Polonia, Portugalia şi România fie au luat o poziţie neutră, fie nu au adoptat o poziţie, au spus sursele, dar o altă persoană a declarat că sunt în favoarea unei taxe pentru reţea.

Breton este aşteptat să emită un raport până la sfârşitul lunii iunie, cu un rezumat al feedback-ului furnizat de Big Tech, furnizorii de telecomunicaţii şi alţii, care îi va ajuta să decidă următorii paşi.

Orice propunere legislativă trebuie să fie negociată cu ţările UE şi legislatorii UE înainte de a deveni lege.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.