Liderul partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban a afirmat că Guvernul şi companiile menţin scăzută producţia de energie pentru ca preţul să fie cât mai ridicat, iar orice investiţie în domeniu este amânată sau blocată, cu toate că există finanţări consistente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Oricâte aberaţii comunistoide sunt lansate în spaţiul public, regulile pieţei sunt clare şi imuabile. Preţul unui produs sau al unui serviciu variază în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Atunci când cererea este mai mare decât oferta, preţul creşte şi atunci când oferta creşte peste nivelul cererii, preţul scade. În cazul energiei electrice, cu cât producţia de energie electrică este mai mare, cu atât tendinţa preţului va fi de scădere. Asta cu atât mai mult cu cât diferenţa între preţul de vânzare şi costul de producţie este de-a dreptul nesimţită. Guvernul trebuie să dea răspunsul la o întrebare simplă: De ce în România se produc maxim 7000 MW, în condiţiile în care puterea instalată în capacităţile de producţie de energie este de 18.308 MW?”, a scris Ludovic Orban, joi pe Facebook.
 
El le-a transmis un mesaj guvernaţilor şi anume să dea drumul la producţie.
 
„Opinia mea este clară. Guvernul şi companiile de stat menţin producţia scăzută pentru a menţine preţul la un nivel cât mai ridicat. Altfel nu se poate explica de ce, la o putere instalată pe hidro de peste 6600 MW, se produc efectiv maxim 1800 MW. La cărbune, la o putere instalată de peste 3000 MW, se produc efectiv maxim 1300 MW. Nu mai pun la socoteală şi faptul că aproape orice investiţie în creşterea producţiei de energie electrică este amânată sau blocată, deşi există finanţări consistente, inclusiv din fonduri nerambursabile, pentru producerea eficientă de energie. Măsurile de fixare administrativă a preţului sunt foarte costisitoare şi nu pot fi susţinute pe termen lung. Ele nu sunt decât o soluţie de criză, fără efecte asupra problemei de fond. Despre economisire nici nu vreau să aud. Asta este problema fiecărui consumator. Nimănui nu i se poate impune câtă energie electrică să consume. În concluzie, mesajul meu către guvernanţi este simplu. Daţi drumul la producţie, habarniştilor!”, a completat Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.