Liderul majorităţii din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, a declarat joi că a lansat o iniţiativă pentru a stabili reguli privind inteligenţa artificială, pentru a aborda problemele legate de securitatea naţională şi educaţie, pe măsură ce utilizarea programelor precum ChatGPT devine larg răspândită, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schumer, un democrat, a declarat într-un comunicat că a elaborat şi a difuzat ”un cadru care conturează un nou regim de reglementare care ar preveni daune potenţial catastrofale aduse ţării noastre, asigurându-se, în acelaşi timp, că SUA avansează şi conduce în această tehnologie transformatoare”.

ChatGPT, un program de inteligenţă artificială care a atras recent atenţia publicului pentru capacitatea sa de a scrie răspunsuri rapide la o gamă largă de întrebări, a atras în special atenţia parlamentarilor din SUA.

A devenit aplicaţia pentru consumatori cu cea mai rapidă creştere din istorie, cu peste 100 de milioane de utilizatori activi lunar.

Planul lui Schumer va avea nevoie de aprobarea Congresului şi a Casei Albe şi ar putea dura luni de zile sau chiar mai mult.

Cu toate acestea, acesta este cel mai concret pas de până acum prin care guvernul SUA poate adopta noi reglementări pentru a răspunde preocupărilor tot mai mari cu privire la AI generativă.

”Timpul este esenţial pentru a trece înaintea acestei noi tehnologii puternice, pentru a preveni daune potenţiale de amploare aduse societăţii şi securităţii naţionale şi, în schimb, să o folosim pozitiv, prin promovarea unei legislaţii puternice, bipartizane”, a spus Schumer.

Propunerea lui Schumer ar cere companiilor să permită experţilor independenţi să revizuiască şi să testeze tehnologiile AI înainte de lansarea sau actualizarea publică şi să ofere utilizatorilor acces la constatări. El nu a elaborat încă un proiect de lege.

Schumer a făcut referire la lansarea de către China, săptămâna aceasta, a propriei abordări în ceea ce priveşte reglementarea inteligenţei artificiale, numind-o ”un semnal de alarmă pentru naţiune”.

El a spus că ”este imperativ ca Statele Unite să conducă şi să modeleze regulile care guvernează o astfel de tehnologie transformatoare şi să nu permită Chinei să conducă la inovaţie sau să scrie regulile de drum”.

Biroul lui Schumer a declarat că de luni de zile ”discută şi difuzează un cadru la nivel înalt care conturează un nou regim de reglementare pentru inteligenţa artificială, angajând experţi de top în inteligenţă artificială pentru a ajuta la informarea propunerii”.

Preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că rămâne de văzut dacă AI este periculoasă.

”În opinia mea, companiile de tehnologie au responsabilitatea de a se asigura că produsele lor sunt sigure înainte de a le face publice”, a spus el.

Departamentul pentru Comerţ a declarat marţi că solicită comentarii publice cu privire la potenţialele măsuri de responsabilitate pentru AI.

Autoritatea de reglementare a spaţiului cibernetic din China a dezvăluit marţi proiecte de măsuri pentru gestionarea serviciilor de inteligenţă artificială generativă, spunând că doreşte ca firmele să prezinte autorităţilor evaluări de securitate înainte de a lansa oferte pentru public.

Microsoft este un mare investitor în OpenAI, care a creat ChatGPT.

Microsoft şi Google, parte a grupului Alphabet, au turnat miliarde de dolari în AI pentru a dobândi un avantaj, pe fondul concurenţei intense din Silicon Valley. Cele trei companii nu au comentat imediat joi iniţiativa lui Schumer.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.