Împrumuturile în lei acordate firmelor şi populaţiei au avansat în luna mai cu 1,6% faţă de luna precedentă, până la 117,6 miliarde de lei, însă creditarea populaţiei în lei s-a temperat faţă de lunile anterioare, cu un avans de 2,3% faţă de aprilie şi de 33,7% în ultimul an, în condiţiile în care Legea dării în plată a început să se aplice din 13 mai, arată datele publicate, joi, de Banca Naţională a României (BNR).
În perioada aprilie 2015-aprilie 2016, ritmul de creştere a creditelor în lei acordate populaţiei a atins un vârf de 35,5%.
În ansamblu, creditele acordate de către bănci populaţiei şi firmelor, în lei şi în valută, au avansat în luna mai cu 0,7% faţă de aprilie şi cu 2,4% comparativ cu mai 2015, până la 217,89 miliarde lei (48,3 miliarde euro).
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ritmul anual de creştere a creditării s-a temperat faţă de perioada aprilie 2015-aprilie 2016, când a fost de 3%, şi a revenit la nivelul din februarie, arată datele BNR.
Temperarea creditării populaţiei a avut loc în condiţiile în care mulţi români au preferat să ia credite înainte de aplicarea Legii dării în plată, de la 13 mai.
Analiştii estimau, de altfel, o contracţie a creditării după aplicarea legii, în condiţiile în care băncile au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor ipotecare standard, din cauza creşterii riscurilor de neplată a ratelor.
Creşterea creditării a fost generată, şi în luna mai, integral de componenta în lei, în condiţiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.
"Creditul în lei s-a majorat cu 1,6 la sută (1,3 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,4 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,1 la sută)", se arată în comunicatul BNR.
Astfel, creditele în lei acordate populaţiei au crescut în luna mai cu 2,3% faţă de luna precedentă, până la 58,5 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 0,9% în acelaşi interval, până la 59,1 miliarde lei.
Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 1,2% în luna mai faţă de aprilie, până la echivalentul în lei a 50,9 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au urcat cu 0,4%, până la echivalentul a 49,4 miliarde lei.
În urma evoluţiei, la finalul lunii mai, valoarea creditelor în lei a ajuns la 54% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 46%.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...