Împrumuturile în lei acordate firmelor şi populaţiei au avansat în martie cu 2,3% faţă de luna precedentă, până la 113,8 miliarde de lei, creditarea populaţiei în lei accelerând faţă de lunile anterioare, cu un avans de 3,2% faţă de februarie şi de 34,3% în ultimul an, arată datele publicate, luni, de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ansamblu, creitele acordate de către bănci populaţiei şi firmelor au avansat în martie cu 0,5% faţă de februarie şi cu 2,8% comparativ cu martie 2015, până la 216,3 miliarde lei (48,3 miliarde euro).

Este primul avans lunar al creditelor, după trei luni la rând de scădere faţă de luna precedentă.  Creşterea creditării a fost generată, în martie, integral de componenta în lei, în condiţiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

Februarie 2016 a fost prima lună după septembrie 2007 în care valoarea creditelor în lei acordate populaţiei a depăşit soldul împrumuturilor în valută acordate persoanelor fizice, potrivit seriilor lunare publicate de BNR. 

"Creditul în lei s-a majorat cu 2,3 la sută (2,1 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,4 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,5 la sută)", se arată în comunicatul BNR. 

Astfel, creditele în lei acordate populaţiei au crescut în martie cu 3,2% faţă de luna precedentă, până la 55,8 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 1,4% în acelaşi interval, până la 58 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 1,9% în martie faţă de februarie, până la echivalentul în lei a 52,1 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 0,8%, până la echivalentul a 50,3 miliarde lei.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2015, valoarea totală a împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a crescut în martie cu 2,8%. Ritmul de creştere a creditării a accelerat faţă de perioada februarie 2015-februarie 2016, când a fost de 2,4%, arată datele BNR.

În perioada martie 2015 - martie 2016, creditele în lei acordate populaţiei au crescut cu 34,3%, în timp ce împrumuturile în monedă naţională acordate firmelor au avansat cu 9,1%, mai arată datele BNR. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.