România va rămâne blocată în capcana venitului mijlociu, la un nivel de sub 10.000 de euro al Produsului Intern Brut (PIB) per capita, dacă nu va implementa reforme structurale în educaţie, sănătate şi infrastructură, măsuri care ar accelera şi ritmul anual al PIB-ului potenţial de la 3% la 5%, a declarat miercuri economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la lansarea raportului economic pentru România în 2017 al Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capcana venitului mijlociu este o teorie dezvoltată de mai mulţi economişti, care vorbesc de riscul cu care se confruntă ţările, de a rămâne blocate o perioadă lungă de timp la un anumit nivel al PIB/locuitor. România a crescut lent în ultimii doi ani la acest capitol şi a rămas la un nivel de sub 9.000 de euro per capita.

Ţara ar putea rămâne blocată la acest nivel dacă nu implementează reforme structurale, a avertizat Lazea.

”Putem intra în capcana venitului mijlociu, la nivelul de sub 10.000 de euro, dacă nu implementăm aceste reforme. Sunt ţări care au depăşit acest nivel, precum Polonia şi Cehia”, a declarat Lazea.

Reprezentantul BNR a avertizat şi asupra creşterii ritmului PIB-ului potenţial, care ar putea ajunge la 5% dacă sunt implementate unele măsuri. Acestea ar trebui să vizeze zone sensibile precum sănătate, educaţie şi infrastructura, dar şi creşterea absorbţiei de fonduri europene.

”Specialişti de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) au calculat că ritmul PIB-ului potenţial ar creşte de la 3% la 4,5% anual numai pe baza atingerii unei rate de 95% a atragerii de fonduri europene si cheltuirea lor acolo unde este nevoie”, a afirmat Lazea.

Măsuri care ar trebui luate de către Guvern ar trebui să vizeze scăderea gradului de analfabetism funcţional, reducerea abandonului scolar, creşterea accesului la educatie, reducerea mortalităţii infantile şi un acces echitabil la servicii de sănătate de calitate.

Economistul-şef al BNR a declarat că România se confruntă cu un excedent al cererii încă din primul trimestru al anului trecut, astfel că politicile fiscale stimulative nu se mai justifică. Acestea din urmă au fost necesare între 2009 şi începutul anului trecut, când ţara s-a confruntat cu un deficit de cerere.

La începutul anului trecut, Lazea a avertizat că stimularea consumului în România va duce la creşterea deficitului extern, petru că producţia locală nu poate acoperi cererea, şi va reaprinde inflaţia, iar o astfel de situaţie riscă să afecteze creşterea sustenabilă a economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.