Autorităţile elene au anunţat amenzi în valoare totală de 1,67 milioane de euro (1,81 milioane de dolari) pentru sucursalele locale a doi giganţi americani din domeniul sănătăţii şi al produselor de larg consum, Johnson & Johnson şi Colgate-Palmolive, pentru presupusele încălcări ale plafonului de profit impus pe fondul crizei costului vieţii din Grecia, scrie ABC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Dezvoltării a declarat că societatea  Johnson & Johnson Hellas a fost amendată cu 1 milion de euro, iar Colgate-Palmolive Hellas cu 672.000 de euro. Nu au fost oferite mai multe detalii despre presupusele încălcări.

Amenzile au fost impuse în temeiul unei legi adoptate în iulie, care limitează profiturile brute pentru o gamă largă de bunuri şi servicii cheie de consum – mai ales în sectoarele alimentare şi de sănătate – până la sfârşitul anului 2023. Legea prevede că profitul brut pe unitate nu îl poate depăşi pe cel de dinainte de 31 decembrie 2021.

Sondajele succesive au identificat criza costului vieţii, declanşată în mare parte de războiul din Ucraina, drept o preocupare majoră pentru majoritatea grecilor, majoritatea covârşitoare declarând că i-a forţat să reducă achiziţiile de bunuri de bază. Împreună cu alimentele şi alte produse de consum, costurile locuinţelor în Grecia au crescut brusc.

Problema a strâns presiuni asupra guvernului de centru-dreapta, care şi-a asigurat un al doilea mandat într-o victorie zdrobitoare în alegerile din iunie.

Potrivit ministrului Dezvoltării, Costas Skrekas, combaterea preţurilor ridicate este „o prioritate de vârf a guvernului” şi a promis verificări constante ale pieţei pentru a se asigura că plafonul profitului este respectat.

Pe 2 noiembrie, ministerul a amendat sucursalele greceşti ale Procter & Gamble şi Unilever cu 1 milion de euro fiecare pentru că ar fi încălcat plafonul profitului brut.

Rata inflaţiei în luna octombrie a fost de 3,4% pe an, potrivit autorităţii de statistică a ţării, în scădere faţă de 9,1% cu un an înainte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.