Volumul tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat, pe parcursul anului 2022, aproximativ 1,25 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de 2021, arată datele companiei de consultanţă JLL România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe parcursul anului 2022, volumul tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat aproximativ 1,25 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de 2021, din care aproape 600 milioane de euro reprezintă volumul tranzacţionat numai în trimestrul 4. Un puternic factor influenţator au fost achiziţiile grupului Pavăl Holding, care au reprezentat aproape 37% din totalul anual. În lipsa unor tranzacţii cu portofolii şi sub influenţa trendurilor globale şi regionale care, deşi cu întârziere, se manifestă şi în România, pentru 2023 ne aşteptăm la un volum ce nu va depăşi media ultimilor ani, de aproximativ 8-900 milioane euro”, arată JLL România.

În ceea ce priveşte yield-urile (randamentele), atât la nivel regional, cât şi local se manifestă o tendinţă de creştere pe fondul costurilor de finanţare şi aversiunii la risc mărite.

În cursul celui de-al patrulea trimestru randamentele prime în România au crescut pentru piaţa de birouri de la 6,75% la 7%, în timp ce pe segmentul de centre comerciale şi de spaţii industriale s-au menţinut la 7,25%, respectiv 7,50%.

“Este important de remarcat că modificarea înregistrată la nivelul regiunii este mai pronunţată. În Polonia, de exemplu, cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, putem observa o creştere semnificativă a randamentelor pe parcursul acestui an, de 75 bps pentru sectorul de birouri şi de industrial şi de 50 bps pentru sectorul retail, până la 5.25, respectiv 5.75%. Aceste creşteri ale randamentelor vor fi contrabalansate parţial de creşterea chiriilor, în special în perspectiva indexărilor cu rata inflaţiei, care a atins un nivel record”, a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets JLL România.

În 2022, sectorul de birouri a continuat să ocupe prima poziţie ca pondere în volumul tranzacţiilor, cu aproape 63% (784 milioane de euro), fiind urmat de retail, cu aproximativ 24% (305 milioane de euro) şi de industrial, cu aproximativ 8,5% (106 milioane de euro).

Bucureştiul a concentrat în 2022 nu mai puţin de 75% din totalul tranzacţiilor înregistrate în România, cu o valoare cumulată de aproximativ 940 milioane de euro.

Din punctul de vedere al sursei capitalului investitorilor, pentru prima dată în istoria pieţei institutionale moderne, cea mai pare pondere au avut-o în 2022 investitorii români, cu 52% din total, fiind urmaţi de cei din Africa de Sud (20%), Austria (10%) şi Belgia (8,5%).

“În continuare, având în vedere condiţiile curente din piaţă, investitorii care au capital propriu şi nu au nevoie de finanţare bancară vor avea un avantaj competitiv important, iar proprietăţile care beneficiază de finanţare bancară transferabilă către un potenţial cumpărător vor fi semnificativ mai lichide”, a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets JLL România.

JLL (NYSE: JLL) este o firmă în domeniul serviciilor profesionale, specializată în gestionarea proprietăţilor imobiliare şi a investiţiilor. JLL are venituri anuale de 19,4 miliarde de dolari, operaţiuni în peste 80 de ţări şi o forţă de muncă globală de peste 102.000 de angajaţi la 30 septembrie 2022. JLL este numele de marcă, şi o marcă înregistrată, a Jones Lang LaSalle Incorporated.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.