Rata de neocupare a spaţiilor industriale şi logistice din Bucureşti se apropie de zero, în condiţiile în care cererea a depăşit de aproape şapte ori oferta de noi spaţii în primul trimestru al acestui an, iar băncile devin interesate chiar şi de proiecte începute speculativ, după atragerea primilor chiriaşi, a anunţat marţi firma de consultanţă imobiliară JLL România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, în primul trimestru au fost livraţi doar 27.000 de metri pătraţi de spaţii industriale, în timp ce cererea netă a fost de aproape şapte ori mai mare, ajungând la aproximativ 180.000 de metri pătraţi, potrivit datelor centralizate de JLL Romania.

”În acest context, stocul de spaţii moderne de logistică şi industriale s-a menţinut la circa 2,5 milioane metri pătraţi, rezultând o densitate de 128 metri pătraţi la 1.000 locuitori, sub nivelurile din celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est. Peste 1,2 milioane metri pătraţi sunt construiţi în jurul Bucureştiului, iar din acesta 75% de-a lungul autostrăzii A1”, se arată în comunicat.

Rata de neocupare la finalul lui 2016 era estimată la sub 5% în Bucureşti şi la mai puţin de 10% în restul ţării, iar în prezent este foarte dificil ca în proiectele existente să mai fie găsite spaţii pentru o cerere nouă, consideră directorul departamentului industrial din cadrul JLL România, Costin Bănică.

”De aceea, vedem o creştere a volumului de spaţii pe care dezvoltatorii încep să le construiască speculativ, fără un contract de închiriere securizat. Aceste spaţii sunt însă contractate de chiriaşi imediat ce sunt puse pe piaţă”, a declarat Costin Bănică.

Băncile devin interesate chiar şi de proiecte începute speculativ, după atragerea primilor chiriaşi, consideră Bănică. 

”Evoluţia sustenabilă a pieţei industriale şi de logistică din ultimii ani a dus la revenirea apetitului băncilor pentru finanţarea de astfel de proiecte. Din anul 2008, băncile nu au mai finanţat niciun proiect logistic sau industrial. Băncile nu finanţează încă proiecte începute speculativ, însă odată începută construcţia cu bani proprii şi atragerea primilor chiriaşi, finanţatorii devin interesaţi şi de astfel de proiecte”, a declarat Costin Bănică. 

Din punct de vedere al cererii, faţă de primul trimestru al anului trecut, există un avans de aproape 40%, toată suprafaţa fiind cerere netă, respectiv contracte noi şi contracte ”built to suit”, adică proiecte construite la solicitarea chiriaşilor. Structura cererii arată că 70.000 metri pătraţi, adică 40% din total, reprezintă spaţii închiriate de companii de logistică, în timp ce retailerii au semnat tranzacţii pentru 53.000 metri pătraţi, adică 30% din total.

”Mai mult două treimi din cererea din primul trimestru a vizat Bucureştiul – peste 97.000 metri pătraţi. Timişoara, Ploieşti, Cluj şi Roman sunt alte oraşe care au atras companii pentru spaţii industriale şi de logistică”, se arată în comunicat.

Pentru sfârşitul acestui an, dezvoltatorii au anunţat un nivel record de 400.000 metri pătraţi de proiecte noi, în contextual în care gradul redus de neocupare şi cererea record îi încurajează să-şi extindă parcurile existente sau să înceapă construcţia altora noi. Dacă vor fi finalizate toate proiectele anunţate, în acest an oferta nouă o va depăşi pe cea din 2016, când au fost livrate proiecte de circa 330.000 metri pătraţi, potrivit JLL România.

Chiriile cerute de proprietari pentru facilităţile de distribuţie, în special cele din Bucureşti, sunt estimate la 3,5 – 4,1 euro/mp/lună, în timp ce spaţiile industriale au chirii de până la 3,3-4,25 euro/ mp/lună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.