Firma de consultanţă imobiliară JLL a anunţat luni că a intermediat tranzacţii de aproape 100.000 de metri pătraţi (mp) de spaţii industriale şi de logistică în primele trei luni ale acestui an, din care aproape două treimi au fost reprezentate de două tranzacţii, în condiţiile în care anul trecut a intermediat o suprafaţă de circa 10.000 mp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii JLL estimează o creştere la nivelul pieţei în primele trei luni, doar tranzacţiile realizate de companie în primul trimestru reprezentând aproape 80% din suprafaţa din primele trei luni ale anului trecut, de 130.000 mp. Având în vedere evoluţia închirierilor din primele trei luni, precum şi negocierile în curs, reprezentanţii JLL estimează că în acest an vor fi tranzacţionate spaţii industriale şi de logistică de peste 350.000 metri pătraţi.

Cele mai importante intermedieri din primul trimestru al acestui an, ca suprafaţă contractată, au fost închirierea de către retailerul Profi a 30.000 de metri pătraţi în Roman şi de către distribuitorul de produse electro-IT Network One Distribution (NOD) a 30.000 de metri pătraţi în Bucureşti.

”În urma contractelor semnate, dezvoltatorul belgian WDP construieşte un depozit nou de 30.000 de metri pătraţi la Roman pentru Profi, iar CTP dezvoltă 30.000 de metri pătraţi în apropiere de Bucureşti în CTPark Bucharest West pentru Network One Distribution (NOD)”, se arată în comunicat.

JLL a mai intermediat în primul trimestru tranzacţii cu spaţii industriale şi de logistică pentru companii active în transporturi şi logistică precum Tibbett Logistics, KLG şi Kuehne + Nagel.

Tibbett Logistics îşi extinde prezenţa în România, cu un nou depozit de 7.200 metri pătraţi în CTPark Bucharest West, proiect în care şi KLG a contractat 9.700 metri pătraţi. De asemenea, compania de logistică Kuehne+Nagel se extinde în Timişoara, unde WDP va contrui un depozit de 6.000 metri pătraţi.

Directorul de dezvoltare din cadrul JLL România, Viorel Opaiţ, consideră că expansiunea companiilor din retail şi creşterea consumului sunt un motor important al pieţei industriale şi de logistică.

”Suntem onoraţi că am continuat şi în acest an parteneriatul cu Profi, pentru care anterior am mai tranzacţionat o platformă logistică de peste 30.000 metri pătraţi în Cluj. În strânsă legătură cu evoluţia retailerilor, logisticienii îşi dezvoltă operaţiunile de pe piaţa locală, Tibbett Logistics, KLG, Kuehne+Nagel, închiriind în total în primele trei luni spaţii de aproape 25.000 de metri pătraţi”, a declarat Viorel Opaiţ.

La nivel naţional, cererea vizează în special Bucureştiul, dar reprezentanţii JLL observă o extindere a interesului companiilor şi spre estul ţării, aşa cum este cazul Profi la Roman. Alte oraşe în care companiile vor să se extindă sunt Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca.

”În ceea ce priveşte livrările de proiecte, pentru 2017 dezvoltatorii au anunţat că vor finaliza circa 400.000 de metri pătraţi, un nou record al pieţei, în condiţiile în care anul trecut oferta nouă a totalizat 340.000 metri pătraţi”, se arată în comunicat.

Printre cele mai mari proiecte programate spre livrare în acest an se numără extinderea cu 68.000 metri pătraţi a CTPark Bucharest West, extinderea cu 60.000 metri pătraţi a P3 Logistic Park Bucureşti, proiectul WDP din Otopeni de 38.000 metri pătraţi şi CTPark Timisoara – 35.000 metri pătraţi.

Reprezentanţii JLL consider că, dacă toate proiectele anunţate pentru acest an vor fi livrate, stocul de spaţii industriale şi de logistică la nivel naţional se va apropia la finele lui 2017 de 3 milioane de metri pătraţi. La sfârşitul anului trecut stocul era estimat la 2,5 milioane de metri pătraţi, din care 1,2 milioane de metri pătraţi în Bucureşti.

Stocul de spaţii logistice şi industriale din România ar putea ajunge la 3,5 milioane de metri pătraţi în acest an, în creştere cu 17% faţă de 2016, potrivit datelor publicate recent de agenţia de consultanţă imobiliară Colliers.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.