Guvernul japonez va identifica 12 sectoare industriale pentru care investitorii străini care cumpără o participaţie de cel puţin 1% la companii japoneze vor fi supuşi unor evaluări, a relatat vineri publicaţia Nikkei, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 12 industrii vor include sectoare precum apărare, energie nucleară, aerospaţial, utilităţi, gaze şi telecomunicaţii, potrivit publicaţii care nu a precizat sursa informaţiilor.

Aproximativ 400-500 de companii japoneze listate la bursă vor intra sub incidenţa acestui criteriu. Guvernul intenţionează să publice lista companiilor respective în luna aprilie.

Parlamentul din Tokyo discută modificarea legislaţiei pentru a înăspri cerinţele de raportare pentru investiţiile străine în sectoare legate de securitatea naţională, măsură care reflectă îngrijorarea că China ar putea dobândi acces la tehnologie confidenţială de importanţă majoră.

Măsura japoneză urmează exemplul măsurilor adoptate în ultimii ani de Statele Unite şi Europa, care permit un control mai strict asupra proprietăţii în industrii considerate critice pentru securitatea naţională.

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere, guvernul va stabili 12 sectoare pentru care investitorii străini vor fi obligaţi să ceară aprobarea guvernului pentru a deţine o participaţie de cel puţin 1% la o companie, faţă de 10% în prezent, potrivit Nikkei.

Pentru a evita descurajarea investitorilor străini să investească în acţiuni japoneze, guvernul va acorda derogări pentru investitorii străini care îndeplinesc un set de criterii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.