Japonia intenţionează să adauge 6,75 miliarde de dolari la cheltuielile sale militare anuale, aflate deja la un nivel record, pentru a-şi consolida apărarea aeriană şi maritimă, pe măsură ce devine mai îngrijorată de ameninţările reprezentate de China şi Coreea de Nord, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul premierului Fumio Kishida a aprobat vineri noile cheltuieli ca parte a unui buget suplimentar.

În timp ce astfel de adăugări la cheltuielile pentru apărare sunt obişnuite, cele 774 de miliarde de yeni pe care parlamentarii vor trebui să le aprobe sunt cea mai mare sumă suplimentată vreodată, potrivit Ministerului Apărării din Japonia.

”Pe măsură ce situaţia de securitate din jurul Japoniei se înrăutăţeşte cu o viteză fără precedent, sarcina noastră urgentă este să accelerăm implementarea diferitelor proiecte”, a spus ministerul Apărării în propunerea sa de cheltuieli.

Injecţia de numerar va permite Japoniei, cu trei luni mai devreme decât era planificat, să modernizeze lansatoarele de rachete sol-aer de pe insulele de la marginea Mării Chinei de Est şi bateriile de rachete Patriot PAC-3 din alte zone, care sunt ultima linie de apărare împotriva oricăror rachete nord-coreene.

Presiunea din ce în ce mai mare a Chinei asupra Taiwanului provoacă agitaţie în Japonia, deoarece controlul Beijingului asupra insulei ar aduce forţele chineze la aproximativ 100 de kilometri de teritoriul său şi ar ameninţa rutele maritime comerciale cheie care aprovizionează Japonia cu petrol şi alte bunuri. De asemenea, ar oferi Chinei baze pentru acces neîngrădit în Pacificul de Vest.

Cheltuielile suplimentare vor permite Japoniei să achiziţioneze mai rapid rachete antisubmarine, avioane de patrulare maritimă şi avioane militare de marfă, a spus Ministerul Apărării.

Cheltuielile militare suplimentare au venit după ce partidul de guvernământ al lui Kishida a inclus, în octombrie, un obiectiv de aproape dublare a cheltuielilor pentru apărare la 2% din produsul intern brut (PIB).

Timp de decenii, naţiunea pacifistă a respectat o politică de menţinere a cheltuielilor pentru apărare la 1% din PIB, atenuând îngrijorarea atât în ​​ţară, cât şi în străinătate cu privire la orice renaştere a militarismului care a condus Japonia în al Doilea Război Mondial.

Planul de cheltuieli suplimentare aprobat vineri de guvernul lui Kishida include, de asemenea, plăţi anticipate către contractorii de apărare pentru echipamente care să îi ajute să facă faţă perturbărilor pandemiei de coronavirus care le-au afectat finanţele.

Cheltuielile suplimentare propuse, combinate cu cheltuielile de apărare aprobate pentru anul care se va încheia pe 31 martie, reprezintă aproximativ 1,3% din PIB-ul Japoniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.