Acordul pe care Apple îl oferă dezvoltatorilor de aplicaţii pentru iOS prevede accesul acestora la unele din datele culese despre utilizatori de sistemul de recunoaştere facială folosit de iPhone X.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform contractului dintre cele două părţi, dezvoltatorii de aplicaţii vor avea acces la cartografierea vizuală pe care Face ID, sistemul de recunoaştere facială de pe iPhone X, îl realizează pentru a facilita autentificarea utilizatorilor.

Dezvoltatorii nu vor primi şi reprezentarea matematică în care Face ID transformă această cartografiere şi care este folosită pentru deblocarea telefonului. Această informaţie, conform celor de la Apple, este stocată exclusiv pe telefon şi este criptată.

O parte a experţilor în securitate cibernetică se arată îngrijoraţi de informaţiile pe care Apple le transmite dezvoltatorilor şi, coincidenţă sau nu, aceştia îşi exprimă această îngrijorare chiar în preajma lansării noului iPhone X care are loc vineri.

Însă, dincolo de deblocarea telefonului pe baza recunoaşterii faciale, Face ID, ca şi înaintaşul său Touch ID care lucra cu amprente, va putea fi folosit şi pentru a dobândi accesul la anumite aplicaţii, precum cele de banking sau orice aplicaţii care stochează date sensibile.

Pentru ca o aplicaţie să ofere utilizatorul opţiunea autentificării cu Face ID, aceasta are nevoie de cartografierea vizuală înregistrată de acest sistem. Cu alte cuvinte, nu este nimic anormal în faptul că aceste informaţii ajung la dezvoltatori. Fără ele, autentificare facială pentru accesarea anumitor aplicaţii nu ar fi posibilă.

Suspiciunile îşi au rostul în ceea ce priveşte buna credinţă a dezvoltatorilor, nu a faptului că Apple oferă acces la aceste date. Apple interzice dezvoltatorilor să creeze profiluri de utilizatori pe baza acestor date, precum şi transmiterea lor mai departe către companii de marketing şi advertising sau brokeri de date.

Încălcarea acestor reguli este pedepsită de Apple cu eliminarea aplicaţiilor din App Store. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, cei care încalcă regulile trebuie şi prinşi, lucru pentru care nu există o garanţie întotdeauna.

De aceea, vor exista întotdeauna suspiciuni pe acest subiect. Unii experţi consideră că din acest moment începe “epoca de aur” a recunoaşterii faciale în masă, care poate fi folosită în orice scop doresc autorităţile statale şi instituţiile care vor dobândi aceste date.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.