Israelul a anunţat luni că ţările interesate să cumpere tehnologiile sale cibernetice de spionaj vor trebui să se angajeze să le folosească pentru a preveni doar o listă limitată de acte teroriste şi delicte grave, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura anunţată de Ministerul Apărării din Israel este cel mai recent pas de îmbunătăţire a supravegherii, ca urmare a îngrijorării cu privire la posibilele abuzuri în străinătate ale unui instrument de hacking vândut de firme israeliene precum NSO Group.

Un certificat actualizat care urmează să fie semnat de ţările cumpărătoare enumeră în detaliu ceea ce se califică drept ”acte teroriste”, cum ar fi atacuri asupra oamenilor, instalaţiilor publice, eturnări de aeronave, eliberarea de substanţe periculoase, precum şi ”infracţiuni grave”, cu referire la cele care justifică închisoare de cel puţin şase ani.

”Definiţiile pentru infracţiuni grave şi acte teroriste au fost clarificate pentru a preveni estomparea graniţelor în acest context”, a spus Ministerul Apărării.

De asemenea, instituţia precizează utilizări care sunt interzise, cum ar fi vizarea persoanelor pentru afiliere politică sau aplicaţii care încalcă legile de confidenţialitate ale acelei ţări, pentru care Israelul ar putea revoca licenţele şi închidereasistemelor.

Israelul a fost presat să controleze exporturile de programe spion începând din iulie, când un grup de organizaţii internaţionale de ştiri a relatat că instrumentul Pegasus al NSO a fost folosit pentru a accesa telefoanele jurnaliştilor, oficialilor guvernamentali şi activiştilor pentru drepturile omului din mai multe ţări.

Aceste informaţii au determinat Israelul să revizuiască politica de exporturi cibernetice, administrată de Ministerul Apărării.

Luna trecută, Israelul a redus lista ţărilor eligibile să cumpere tehnologiile sale cibernetice.

NSO a negat orice abatere, spunând că îşi vinde software-ul doar guvernelor şi agenţiilor de aplicare a legii şi că are măsuri de protecţie pentru a preveni utilizarea abuzivă a acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.