Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a răspuns acuzaţiilor lansate în legătură cu seminariile pentru magistraţi organizate la Sinaia de către banca centrală şi care ar putea influenţa deciziile în litigiile dintre bănci şi clienţi, lansate mai ales de avocatul Gheorghe Piperea, afirmând că acestea s-au făcut la solicitarea Institutului Naţional al Magistraturii, cu acordul CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În privinţa seminariilor, aceastea s-au făcut la solicitarea Institutului Naţional al Magistraturii cu acordul CSM şi sunt parte a procesului de instruire a magistraţilor strict pe probleme bancare. Lectorii noştri nu aveau cum să influenţeze decizii, aceasta este o jignire pentru tot corpul de magistraţi", a spus Isărescu, într-un interviu acordat jurnalistului Dan Constantin şi publicat, luni, pe pagina de internet a BNR.

Piperea a susţinut, de mai multe ori, că seminariile organizate pentru magistraţi de către BNR la Sinaia influenţează deciziile magistraţilor în deciziile din litigiile dintre bănci şi clienţi.

Isărescu afirmă că BNR este în favoarea unor înţelegeri între bănci şi clienţi, cu împărţirea poverii, şi i-a acuzat pe avocaţi precum Gheorghe Piperea că le-au făcut priomisiuni nerealiste clienţilor şi au amânat găsirea unor soluţii. 

"Acolo unde dorinţa reală de a negocia a prevalat, s-a ajuns la rezultate bune. Dialogul a fost însă blocat de o lungă dezbatere, ce deseori a căpătat accente populiste, pe marginea proiectelor de legi privind darea în plată şi conversia creditelor denominate în franci elveţieni. Unele bănci au amânat dialogul aşteptând să vadă în ce direcţie vor merge proiectele de legi aflate în dezbatere", a spus Is[rescu.

"Debitorii, încurajaţi de avocaţii menţionaţi, au plusat continuu solicitările formulate în negocierile cu băncile, chiar au tras de timp în speranţa că legile vor înclina balanţa în totalitate de partea lor. Ambele atitudini au redus şansele de negociere, un proces care este până la urmă strâns legat de bunele practici bancare", a adugat el.

Guvernatorul BNR s-a referit şi la protestele propuse în faţa BNR.

"A protesta în stradă este, desigur, un drept care nu poate fi contestat, mai ales dacă se obţine o autorizaţie! Ce nu înţeleg este de ce sunt aceste demonstraţii în zona BNR. Toate discuţiile sunt acum în jurul băncilor comerciale, a unor legi, interpretări etc., chestiuni în care BNR nu este parte", a mai spus Isărescu. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.