Consumul e rămas principalul factor de creştere a economiei româneşti, iar această situaţie ar trebui să fie alta, în contextul în care investiţiile au scăzut, iar creditarea companiilor creşte sub ritmul economiei, dar pentru asta este nevoie de politici fiscale predictibile, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polticile fiscale din România ar trebui să fie mai predictibile pentru a permite o dezvoltare sustenabilă a economiei, în condiţiile în care creditarea firmelor creşte cu mai puţin de 2% pe an, iar economia creşte cu mai mult de 5%, a avertizat Isărescu.

”Politicile fiscale trebuie să fie mai predictibile. BNR a făcut eforturi pentru a păstra o lichiditate crescută în piaţă în ultimii ani. În 2011-2012, era un climat de neîncredere în sistemul bancar, iar bancherii voiau fapte. Le-am dat fapte, am crescut lichiditatea cu riscurile de rigoare. Creditarea a început să crească, dobânzile s-au dus în jos (...)”, a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că rolul BNR este unul prudenţial, iar banca centrală nu poate să-i oblige pe bancheri să dea credite cu orice risc.

”Supraveghem prudenţial, nu fiscal. (...) Trebuie ca deponenţii să-şi poată retrage banii când vor ei. Nu putem să le spunem bancherilor să dea credite cu orice risc”, a explicat Isărescu.

În prezentarea raportului asupra inflaţiei, Isărescu a avertizat că există o presiune pe inflaţie din cauza conduitei politicii fiscale şi a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor legate de maniera de implementare a Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor.

În plus, există riscuri legate de noile iniţiative legislative specificate în programul de guvernare vizând sfera taxării şi a impozitării, dar şi de posibila adoptare de măsuri fiscale corective pentru menţinerea deficitului bugetar în ţintele propuse, potrivit BNR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.