Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a refuzat să confirme sau să infirme clar, luni, la întrebările jurnaliştilor, dacă membri ai conducerii BNR au participat la realizarea programului de guvernare al noului guvern, susţinând că ideile cuprinse în acesta se găsesc ”în orice manual de politici economice”, iar independenţa băncii centrale nu înseamnă lipsa de colaborare cu Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. Măsura a fost aspru criticată de mai mulţi manageri şi oameni de afaceri, care susţin că aceasta contribuie la creşterea semnificative a poverii fiscale într-un timp foarte scurt.

Mugur Isărescu a afirmat că nu crede că această idee a venit din partea BNR, dar a subliniat că independenţa BNR nu slăbeşte dacă reprezentanţii băncii centrale se aşează la masa negocierilor cu membri ai Guvernului.

”Nu slăbeşte deloc independenţa BNR dacă ne aşezam la masa discuţiilor. Ideile care sunt atribuite ca pornind de la BNR se găsesc în orice manual de politici economice. Nu trebuie să plece neapărat de la un personaj care lucrează la BNR. Important e cine le receptează, cum le receptează şi cum le pune în practică. (...) Întrebarea trebuie s-o puneţi celor de la Finanţe. Nu cred că a plecat de la noi”, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că specialiştii BNR trebuie să fie neutri din punct de vedere politic atunci când se exprimă în spaţiul public.

”Sute de specialişti lucrează în BNR, ei sunt neutri în manifestarea publică. Pot avea inclinaţii de stânga, de dreapta, de centru. Nu au voie să fie manifeşti, dar credinţa lor este credinţa lor, din punct de vedere ideologic”, a afirmat Isărescu.

Circa jumătate dintre companiile din România vor plăti impozite mai mari statului în cazul în care Guvernul introduce impozitul de cifra de afaceri, arată un studiu de impact realizat de Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector al Institutului Bancar Român (IBR). Totodată, potrivit studiului, una din trei firme active riscă insolvenţa deoarece nu va putea să acopere povara fiscală în creştere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.