Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, la Forumul oamenilor de afaceri români şi croaţi, că Portul Constanţa şi Portul Vukovar ar putea avea un rol important în atragerea de noi fluxuri comerciale, iar astfel ar putea fi prefiguraţi paşi concreţi în implementarea Iniţiativei celor Trei Mări, al cărei Summit va fi găzduit de România în 2018, dezvoltarea interconectării regionale fiind un obiectiv central al acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În deschiderea Forumului oamenilor de afaceri români şi croaţi, preşedintele Iohannis i-a încurajat pe oamenii de afaceri "să exploreze cu optimism şi cu determinare toate oportunităţile economice" care pot apropia cele două state, el arătând că în ultimii ani România a înregistrat performanţe economice notabile, prin rate record de creştere economică în spaţiul european, dar şi printr-un volum cu circa 30% mai mare al fluxului de investiţii străine în 2016.

"Adevărata valoare a acestor statistici favorabile este dată de capacitatea de a le transpune în viaţa de zi cu zi a oamenilor, de a le transforma în mijloace durabile de prosperitate. Aceste obiective nu se pot realiza decât într-un climat de stabilitate, în care întreprinzătorii au încredere că autorităţile statului acţionează predictibil pe termen mediu şi lung", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, ultimii ani au consemnat un moment de referinţă în dinamica fluxurilor comerciale, prin atingerea celui mai înalt nivel din perioada post-criză, care s-a apropiat de pragul de 300 de milioane de euro.

"Deşi acest nivel este unul scăzut faţă de potenţialul economiilor noastre, evoluţiile recente ne oferă, totuşi, semne încurajatoare. Pe primul semestru al anului curent, schimburile comerciale au crescut cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce este un semnal foarte pozitiv. Vă propun, însă, să fim şi mai ambiţioşi, să dezvoltăm colaborarea în special în domeniile tehnologiei de vârf, în domenii inovatoare. Un exemplu important este domeniul IT, unde România înregistrează ritmuri accelerate de creştere în ultimii ani, cu o pondere în PIB a sectorului de circa 6%, în creştere", a mai arătat şeful statului.

El a mai spus că este importantă consolidarea cooperării energetice regionale, în acord cu principiile Uniunii Energetice şi cu exigenţele securităţii energetice europene, iar în acest sens, prin proiectele energetice de anvergură regională, cum este, de exemplu, gazoductul BRUA, România s-a angajat în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale.

Klaus Iohannis a mai spus că Portul Constanţa şi Portul Vukovar, de exemplu, ar putea avea un rol important în atragerea de noi fluxuri comerciale. "Astfel, putem prefigura şi o serie de paşi concreţi în implementarea Iniţiativei celor Trei Mări, al cărei Summit va fi găzduit de România în 2018, în cadrul căruia dezvoltarea interconectării regionale reprezintă un obiectiv central. De altfel, în marja Summitului va fi organizat şi un Forum de afaceri, în cadrul căruia contribuţia dumneavoastră, a oamenilor de afaceri, va fi esenţială", a continuat preşedintele.

Iohannis le-a mai spus oamenilor de afaceri români şi croaţi că atingerea unor obiective naţionale sau regionale relevante pentru dezvoltare nu se poate face fără implicarea mediului economic, care, adeseori reuşeşte singur chiar şi atunci când administraţia publică rămâne în urmă în ceea ce priveşte datoria statului de a furniza acel cadru predictibil, favorabil dezvoltării economice.

"Din acest motiv, antreprenoriatul este un autentic motor al schimbării sociale şi al inovării, cu precădere în contextul de piaţă actual, unul dinamic şi alert în materie de tehnologie, inovare şi oportunităţi", a adăugat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.