Companiile tehnologice care operează în Israel sunt de aşteptat să îşi întărească securitatea, deoarece s-ar putea confrunta cu perturbări ale activităţilor, au declarat investitorii şi analiştii, pe măsură ce armata israeliană a trecut pe o poziţie de război care ar putea include o invazie pe scară largă în Fâşia Gaza, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luptători ai Hamas din Gaza au ucis sute de israelieni şi au răpit un număr necunoscut de alte persoane, declanşând un nou conflict în regiune.

Industriile high-tech au fost timp de câteva decenii sectorul cu cea mai rapidă creştere din Israel şi cruciale pentru creşterea economică, reprezentând 14% din locurile de muncă şi aproape o cincime din produsul intern brut.

Preţurile acţiunilor şi obligaţiunilor israeliene au scăzut luni, după ce sâmbătă oameni înarmaţi din grupul palestinian Hamas s-au răsculat prin oraşele israeliene.

De asemenea, militanţii au tras mii de rachete în Israel, într-un atac surpriză. Unele rachete au ajuns până la Tel Aviv, ceea ce a determinat companiile aeriene să suspende zborurile către şi dinspre Israel.

Israelul a ripostat cu lovituri aeriene asupra ţintelor Hamas din Gaza şi sute de oameni au murit.

”Este o mare perturbare a afacerilor curente”, a declarat Jack Ablin, director de investiţii şi partener fondator la Cresset Wealth Advisors. El a spus că, pe termen scurt, resursele ar putea fi deturnate dacă conflictul se va extinde, cum ar fi personalul de la companiile tehnologice chemat ca rezervişti militari.

Israelul a spus deja că va chema un numr fără precedent, de 300.000 de rezervişti, dintre care mulţi ar putea proveni din operaţiunile tehnologice din SUA.

Ne pregătim ca acest lucru să dureze ceva timp”, a spus Noam Schwartz, fondatorul şi directorul executiv al ActiveFence, născut în Israel, ”o firmă de tehnologie specializată în ameninţări online, cu sediul în New York şi Tel Aviv.

Compania sa va continua să servească clienţii în timpul conflictului, a spus el, chiar dacă se aşteaptă să se întoarcă în Israel pentru serviciul militar.

”Avem destui oameni în întreaga lume pentru a ne asigura că toată lumea este sub control.”

Quincy Krosby, strateg şef global la LPL Financial din Charlotte, Carolina de Nord, a declarat că va exista probabil ”un efort extraordinar” de a proteja de atacuri instalaţiile fizice ale companiilor cu sediul în Israel, deoarece unele cheltuieli tehnologice sunt legate de armată.

Cotele tehnologice din SUA au scăzut în mare parte, inclusiv cele cu operaţiuni mari în Israel. Un purtător de cuvânt al producătorului de cipuri Intel, cel mai mare angajator şi exportator privat din Israel, a declarat că compania ”monitorizează îndeaproape situaţia din Israel şi ia măsuri pentru a proteja şi sprijini lucrătorii noştri”.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să spună dacă producţia de cipuri a fost afectată de situaţie.

Acţiunile Intel au scăzut cu 0,5% luni.

Nvidia, cel mai mare producător mondial de cipuri utilizate pentru inteligenţă artificială şi grafică pe computer, a declarat că a anulat un summit AI programat săptămâna viitoare la Tel Aviv, la care urma să vorbească CEO-ul său Jensen Huang.

Tower Semiconductor, cu sediul în Israel, care oferă clienţilor semiconductori analogi şi cu semnal mixt, în principal pentru industria auto şi cea de consum, a declarat că funcţionează ca de obicei. Acţiunile sale listate la New York au scăzut cu 4,9%.

Alţi giganţi ai tehnologiei, Meta Platforms, Alphabet şi Apple nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Microsoft a refuzat să comenteze.

Sectorul tehnologic al Israelului se confruntase deja cu o încetinire în 2023, exacerbată de conflictele politice interne şi protestele.

Un număr tot mai mare de startupuri tehnologice din Israel s-au încorporat în Statele Unite.

Sectorul tehnologic al Israelului datează din 1974, când Intel şi-a stabilit o prezenţă, dar scena start-up-urilor a luat amploare în anii 1990, câştigându-şi reputaţia de al doilea cel mai mare centru tehnologic din lume în afara Silicon Valley, cu mii de companii şi un ecosistem semnificativ.

Există acum 500 de multinaţionale care operează în Israel, în principal centre de cercetare şi dezvoltare, după ce au cumpărat startupuri israeliene, de la Intel la IBM, Apple, Microsoft, Google şi Facebook.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat în iunie că Intel plănuieşte să cheltuie 25 de miliarde de dolari pentru o nouă fabrică în oraşul Kiryat Gat, din sud, la aproximativ 42 km (26 mile) de Gaza.

Programată să fie deschisă în 2027, el a numit-o cea mai mare investiţie internaţională făcută vreodată din ţară, care ar putea angaja mii de oameni şi s-ar adăuga la fabricile de cipuri şi centrele de proiectare de acolo.

Pe termen lung, sectorul tehnologiei şi inteligenţei artificiale, unde Israelul a fost lider, ar putea înregistra investiţii crescute datorită legăturii strânse a industriilor cu cheltuielile militare, a spus Krosby de la LPL.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.