Compania Delgaz Grid anunţă că va demara o investiţie de 4,3 milioane de euro, cu fonduri europene, pentru modernizarea staţiei de transformare de la Vicov, judeţul Suceava, dar şi pentru refacerea liniei electrice 110 kV Vicov-Rădăuţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al companiei Delgaz Grid, 18.000 de consumatori vor beneficia în total de această investiţie.

"Staţia de transformare (110/20kV) Vicov, jud. Suceava, va fi modernizată prin înlocuirea unor echipamente de înaltă şi medie tensiune şi integrarea acestora în SCADA (control şi achiziţie de date la distanţă). De asemenea, linia electrică 110 kV Vicov – Rădăuţi va fi modernizată pe o lungime de 17 km şi vor fi realizate noi conexiuni între staţiile Vicov, Rădăuţi şi Egger pentru creşterea siguranţei în alimentare", susţin reprezentanţii companiei Delgaz Grid.

Lucrările au ca obiectiv principal preluarea energiei produse din resurse regenerabile în condiţii de siguranţă a funcţionării SEN (Sistemul Energetic Naţional), reducerea consumului tehnologic propriu, îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, respectiv a parametrilor tehnici de calitate a energiei distribuite şi a indicatorilor de continuitate în alimentarea cu energie electrică.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 21,4 mil lei (4,3 mil euro), inclusiv TVA. Investiţia este cofinanţată cu aproximativ 12 milioane lei (circa 2,4 mil. euro) din Fondul European de Dezvoltare Regională REACT-EU (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), iar diferenţa, de peste 9,3 milioane lei (TVA inclus) reprezintă contribuţia Delgaz Grid.

În prezent, compania are în diferite stadii de implementare opt proiecte, în valoare totală de aproximativ 205 de milioane de lei (41,9 mil. euro) fără TVA, cu cofinanţări de 152 de milioane de lei (31,1 mil. euro).

Sunt în lucru mai multe proiecte, care presupun modernizarea în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile a trei staţii de transformare din judeţul Iaşi, cinci staţii de transformare din judeţul Vaslui, două din judeţul Botoşani şi una din judeţul Suceava.

Alte două proiecte, care vizează modernizarea reţelei de distribuţie şi montarea a câte 10.000 de contoare inteligente la consumatori, sunt în derulare în municipiile Iaşi şi Suceava.

De asemenea, sunt în implementare două proiecte cu finanţare europeană, dintre care unul urmăreşte competenţele digitale ale personalului, iar al doilea vizează obiective de securitate cibernetică.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.